Julkaistu 20.9.2019

Ilmatar Energy rakentaa uuden tuulivoimapuiston Kainuuseen valtion maille – suuri osa tuotettavasta sähköstä menee Googlelle

Ilmatar Energy Oy ilmoitti tänään, että se on tehnyt Googlen kanssa sopimuksen koskien pääosaa Piiparinmäen tuulivoimapuistossa tuotettavasta sähköstä. Metsähallitus myi hankekehittämänsä Piiparinmäen tuulivoimahankkeen hankeoikeudet Ilmatar Energylle kesäkuussa 2018. Ilmatar Energy Oy on Ilmatar Windpower Oyj:n ja Omnes Capitalin hallinnoiman Capenergie 3:n yhteisyritys.

– Ilmatar Energy on solminut Googlen kanssa sopimuksen, jonka ansiosta teknologiayhtiö ostaa noin 60 % Piiparinmäen tuulivoimapuiston tuotannosta. Kokonaisuudessaan tuulivoimapuisto tuottaa uutta vihreää energiaa Suomen sähköverkkoon 211 MW nimellisteholla, Ilmattarelta kerrotaan.

Pyhännän kunnan ja Kajaanin kaupungin alueilla sijaitseva Piiparinmäen tuulivoimapuisto rakennetaan vuosina 2019–2021 ilman valtion tukea, ja se alkaa tuottaa sähköä jo vuonna 2020.

Piiparinmäen tuulivoimapuisto on Metsähallituksen kehittämä hanke, joka on valmistuessaan suurin tai yksi suurimmista tuulivoimapuistoista Suomessa.

– Olemme todella iloisia siitä, että puiston sähkönostosopimus varmistui, koska sillä on myös suuria positiivisia aluetaloudellisia vaikutuksia, Metsähallituksen va. pääjohtaja Tuomas Hallenberg sanoo.

– Ilmatar on tehnyt hyvää työtä puiston jatkokehittämisessä, ja on hienoa, että he ovat pystyneet solmimaan sähkön suoramyyntisopimuksen näin merkittävän toimijan kanssa, Hallenberg jatkaa.

– Ilmatar on yksi suomalaisen tuulivoimatuotannon pioneereista, ja on upeaa päästä sopimukseen Googlen kanssa. Sopimus on hyvä osoitus siitä, kuinka mm. suuret teknologiayhtiöt ovat valmiita sitoutumaan tuulivoimaan. Se on paitsi puhdas, myös erittäin kustannustehokas sähköntuotantomuoto, joka mahdollistaa teolliset investoinnit Suomeen. Uusiutuvan energian lisärakentaminen on ainoa tapa saavuttaa globaalit päästötavoitteet, Kalle Pykälä, Ilmatar Windpowerin hallituksen puheenjohtaja ja toinen perustajista kommentoi.

– Metsähallitus on ollut hankekehittämässä yli kymmentä prosenttia vuoden 2019 alkuun mennessä Suomeen asennetusta tuulivoimakapasiteetista. Uusiutuvan energian tuotantomahdollisuuksien lisääminen on osa Metsähallituksen ilmasto-ohjelmaa, Hallenberg sanoo.

Lisätiedot

Va. pääjohtaja Tuomas Hallenberg, Metsähallitus, 040 528 6069, tuomas.hallenberg@metsa.fi
Ilmatar Energy Oy, toimitusjohtaja Erkka Saario, 040 355 7007, erkka.saario@ilmatarwind.fi
Ilmatar Windpower Oyj, hallituksen puheenjohtaja Kalle Pykälä, 040 900 5309, kalle.pykala@ilmatarwind.fi
Viestintäpäällikkö Hanna Kaurala, Metsähallitus, 040 350 4947, hanna.kaurala@metsa.fi

Lue lisää
Google makes its biggest renewable energy purchase ever

Metsähallitus on monipuolisen biotalouden edelläkävijä. Olemme valtion liikelaitos, jonka hallinnassa on kolmannes Suomen pinta-alasta. Hoidamme ja kehitämme vastuullisesti valtion omistamia maa- ja vesialueita siten, että ne hyödyttävät mahdollisimman hyvin koko yhteiskuntaa.

Ilmatar Energy on Ilmatar Piiparinmäen emoyhtiö, joka operoi tuulivoimatuotannon arvoketjun jokaisella osa-alueella, projektikehityksestä ja hankkeiden rakennuttamisesta pitkäaikaiseen sähköntuotantoon sekä tekniseen ja taloudelliseen hallinnointiin tytäryhtiönsä Ilmatar Servicen kautta.

Ilmatar Energy ja Ilmatar Windpower omistavat 1 GW hankeportfolion. Ilmatar Windpower Oyj on perustettu 2011 ja sen omistavat yrityksen perustajat, yksityiset rahoittajat ja yrityksen johto.