Julkaistu 1.10.2021

Ideakilpailulla potkua Vahermanjärven kehittämiseen Lohjalla – Voitto suomalaiselle saunamaailmalle

Suomalainen saunamaailma Saaga voitti Metsähallituksen ja Lohjan kaupungin arkkitehtiopiskelijoille järjestämän ideakilpailun Vahermanjärvi-nimisen alueen kehittämiseksi. Järjestäjät toivoivat ideoita, joiden avulla Vahermanjärven rannalla sijaitsevaa aluetta voidaan markkinoida yrittäjille.

Havainnekuva saunamaailmasta illan hämärtyessä.

Kilpailun voittivat arkkitehtiopiskelijat Pia Mikkonen ja Lumi Alastalo Saaga-nimisellä työllään. Voittoidean ytimen muodostavat viisi erilaista kokemuksellista saunaa sekä kirkasvetinen kaunis Vahermanjärvi. Erilaiset saunat tarjoavat näkökulman ja kokemuksen saunomiseen erilasten äänien, tuoksujen ja tunnelmien kautta. ”Kirkasvetisenä ja luonnonkauniina paikkana Vahermanjärvi sopisi mainiosti suomalaisen sauna- ja kylpykulttuurin tunnetuksi tekemiseen”, Mikkonen ja Alastalo kertovat.

”Idean kohderyhmää ovat urbaaneissa keskustoissa asuvat elämysmatkailusta kiinnostuneet nuoret aikuiset sekä suomalaisesta saunakulttuurista kiinnostuneet turistit. Haluamme tuoda viileään järviveteen pulahtamisen, saunomisen ja yöpymisen luonnonkauniissa paikassa helposti niin kotimaisen kuin ulkomaisen matkailijan kokemuspiiriin”, Mikkonen ja Alastalo jatkavat.

Idea vastasi hyvin järjestäjien toiveisiin

Kilpailuraadin puheenjohtaja, Metsähallituksen kiinteistökauppapäällikkö Tauno Kandelin kiittelee idean toimivuutta. ”Suomalainen sauna on kiinnostava konsepti sekä kotimaisten että ulkomaisten matkailijoiden näkökulmasta ja sen ympärille on kehitetty monta toimivaa liikeideaa.”

Lohjan kaupungin elinvoimajohtaja Pekka Puistosalo toteaa, että” Lohjan kaupungin näkökulmasta voittaneen idean toteutuminen kohottaisi Lohjan imagoa suomalaisen elämäntyylin ja järvikaupunkiunelman tyyssijana ja samalla edistäisi Lohjan vetovoimaisuutta järvellisenä, luonnonläheisenä matkailukohteena.”

”Pusulan alueella odotetaan innokkaasti tämän hankkeen edistymistä, sillä Vaherman uusimuotoinen alue olisi uusi, aluetta elävöittävä palvelukonsepti”, Puistosalo sanoo.

”Saaga on eläytyen tehty työ, joka kiinnittyy kauniisti paikkaan. Ehdotus ponnistaa alueen vahvuuksista ja maisemasta luoden uusia arkkitehtonisesti kiinnostavia paikkoja ja tiloja mielenkiintoisen konseptin pohjalta”, Aalto yliopiston kaupunkisuunnittelun professori Karin Krokfors arvioi.

Toteuttamiseen tarvitaan yrittäjä

Kilpailualue on Metsähallituksen hallinnassa ja sillä on voimassa oleva asemakaava, joka mahdollistaa monenlaisia toteuttamistapoja. ”Metsähallitus ei kuitenkaan itse toteuta tällaisia hankkeita, vaan meidän pitää löytää niille aina kiinnostunut toteuttaja”, Kandelin kertoo.

”Lohja ja Vahermanjärvi sijaitsevat niin lähellä pääkaupunkiseutua ja suurta potentiaalista kävijäkuntaa, että uskomme sen houkuttelevan yrittäjiä ja sijoittajia”, Kandelin jatkaa.

Kilpailussa palkittiin myös Oskari Lumikarin Ennusmerkki- sekä Alex Salmisen ja Werneri Vähä-Impolan Syli-nimiset ideat.

Kilpailun sivusto: https://www.laatumaa.fi/vaherma-kilpailu/

Lisätiedot

Kiinteistökauppapäällikkö Tauno Kandelin, Metsähallitus Kiinteistökehitys, 040 532 5552, tauno.kandelin@metsa.fi

Elinvoimajohtaja Pekka Puistosalo, Lohjan kaupunki, 044 374 3440, pekka.puistosalo@lohja.fi

Kaupunkisuunnittelun professori Karin Krokfors, 050 4413994, karin.krokfors@aalto.fi

Pia Mikkonen, pia.mikkonen@aalto.fi

Lumi  Alastalo,lumi.alastalo@aalto.fi