Julkaistu 1.6.2023

Höyrystyvät hyönteismyrkyt ovat vaarallisia luonnolle – älä käytä retkeillessä

Hyttyskausi alkaa. Metsähallitus muistuttaa, että höyrystyvien hyönteismyrkkyjen (myrkkytyynyjen valmistenimiä Ryobi ja Thermacell) käyttö on lähes täysin kiellettyä kansallispuistoissa ja muilla valtion suojelualueilla. Höyrystyviä hyönteismyrkkyjä ei saa käyttää poluilla ja muilla reiteillä liikuttaessa, tauko- ja tulentekopaikoilla eikä laavuilla.   

– Valitettavasti kansallispuistoissa liikkuu retkeilijöitä, jotka kulkevat poluilla höyrystävät hyönteiskarkoittimet mukanaan. Kansallispuistot ovat luonnonsuojelualueita, joiden tehtävänä on turvata luonnon monimuotoisuutta. Höyrystyvät hyönteismyrkyt puolestaan sisältävät tehoainetta, joka on luokiteltu erittäin myrkylliseksi vesieliöille. Toivomme todella, että ihmiset noudattaisivat hyönteismyrkkyjen käyttöohjeita, maankäyttöpäällikkö Arto Vilen Metsähallituksen Luontopalveluista sanoo.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ohjeistuksen mukaan höyrystyviä hyönteismyrkkyjä saa käyttää vain rakennusten välittömässä pihapiirissä kuten kuisteilla ja terasseilla. Kansallispuistojen ja muiden luontokohteiden taukopaikat ja laavut ovat rakenteita eivät rakennuksia, minkä takia käyttö on niiden läheisyydessä kiellettyä.

Autio- ja varaustuvat tai muut suojelualueilla olevat rakennukset kuuluvat periaatteessa sallitun käytön piiriin. Metsähallitus kuitenkin toivoo, ettei myrkkyjä käytetä niiden pihapiirissä. Nämä rakennukset sijaitsevat keskellä suojeltua luontoa ja usein lähellä vesistöjä. Höyrystyvien hyönteismyrkkyjen tehoaineet ovat vaarallisia etenkin vesieliöille ja pölyttäjähyönteisille.

Höyrystyvien hyönteismyrkkyjen käyttöä kannattaa välttää suojelualueiden rakennusten pihapiirissä myös kanssaretkeilijöiden takia.

Vain Tukesin hyväksymien valmisteiden käyttö on sallittua. Luvalliset valmisteet tunnistaa Tukesin lupanumerosta. Käyttöohjeita on aina noudatettava.

Käyttämättömät hyönteismyrkyt on hävitettävä vaarallisena jätteenä, ja tyhjät pakkaukset lajitellaan sekajätteeseen.

Tavanomaisten iholle levitettävien tai suihkutettavien hyönteiskarkotteiden käyttö on sallittua myös suojelualueilla.

Lisätietoa:

Punkeilta, hyttysiltä ja muilta hyönteisiltä suojautuminen: Hyönteiskarkotteiden ja -myrkkyjen käyttäminen suojelualueilla (luontoon.fi)