Julkaistu 9.3.2018

Hossan ystäviä kannustetaan mukaan kansallispuiston kehittämistyöhön

Metsähallituksen Luontopalvelut on aloittanut Hossan kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelman tekemisen. Suunnitelmalla muurataan edelleen puiston kivijalkaa. Asiasta kiinnostuneet kutsutaan ensimmäiseen keskustelutilaisuuteen.

Hiihtäjä Muikkupurolla Hossan kansallispuistossa. Kuva: Tuuli Turunen / Metsähallitus

– Moni asia on muuttunut Hossassa, ei vähiten alueen nimeäminen kansallispuistoksi. Nyt on hyvä aika päivittää alueen hoito- ja käyttösuunnitelma tämän päivän odotuksia ja kasvaneita käyntimääriä vastaavaksi, toteaa puistonjohtaja Sari Alatossava.

Hoito- ja käyttösuunnitelman (hks) pohjana ovat Hossan kansallispuiston perustamislaki ja luonnonsuojelulaki. Suunnitelmalla ohjataan kansallispuiston kehittämistä ja sovitetaan yhteen alueen käyttömuotoja luonnonsuojelu huomioiden. Hossan keskeisimpiä käyttömuotoja ovat mm. matkailu- ja virkistyskäyttö, kalastus ja metsästys.

Suunnitelma laaditaan seuraaville noin 15 vuodelle. Kansallispuistolle laaditaan myös järjestyssääntö, jonka sisältämät määräykset ja rajoitukset koskevat kaikkia alueen käyttäjiä.

– Hks laaditaan yhteistyössä eri tahoja, kuten viranomaisia, sidosryhmiä, paikallisia asukkaita, yrittäjiä ja muita asiasta kiinnostuneita osallistamalla, kertoo hks-työryhmää vetävä projektipäällikkö Anu Hjelt.

Hossan hoito- ja käyttösuunnittelu saa rahoituksen Pohjoinen Periferia ja Arktinen -ohjelmasta osana kansainvälistä ASCENT-hanketta.
Lisätietoja ASCENT-hankkeesta.

Yleistötilaisuus

Ensimmäinen kaikille avoin yleisötilaisuus järjestetään Hossan luontokeskuksessa (Jatkosalmentie 6, Suomussalmi) 12.4.2018 klo 17 alkaen.

– Toivotamme kaikki Hossan tulevaisuudesta ja kehittämisestä kiinnostuneet tervetulleiksi keskustelemaan!

Kansallispuistojen hoito- ja käyttösuunnitelmat vahvistaa Ympäristöministeriö. Hossan suunnitelma on tarkoitus saada vahvistettavaksi kevään 2019 kuluessa.

Hossan retkeilyrakenteita kohennetaan edelleen

Hossan alueen kehittämistyö jatkuu monella rintamalla. Suomussalmen kunnassa on tekeillä Hossan matkailualueen kaavauudistus. Metsähallitus jatkaa kansallispuiston ja sen lähialueiden retkeilyrakenteiden kohentamista. Samalla pyritään myös takaamaan luontoarvojen säilyminen uusien aktiviteettien ja kasvaneiden kävijämäärien alla.

Tulevan kahden vuoden aikana Metsähallituksen Luontopalvelut kestävöi retkeilyreittejä muun muassa Julma-Ölkyn ja Värikallion alueella ja retkeilijöiden käyttöön rakennetaan uusia käymälöitä. Hossan kansallispuiston asemaa esteettömän retkeilyn edelläkävijänä vahvistetaan edelleen rakentamalla esteettömiä melontalaitureita vesiretkeilijöiden tarpeisiin. Myös läheisellä Itärajan retkeilyreitillä Martinselkossa uusitaan pitkoksia.

Maastotöiden materiaalihankinnat ja työntekijöiden rekrytoinnit ovat jo käynnistyneet ja varsinaiset työt käynnistyvät maaliskuun aikana.

Lisätietoja:

Hossan kansallispuiston hoidon ja käytön suunnittelu

Hossan kansallispuisto (www.luontoon.fi/hossa)

Metsähallitus, Pohjanmaan-Kainuun Luontopalvelut
Projektipäällikkö Anu Hjelt, anu.hjelt (at) metsa.fi, puh. 040 596 1876
Puistonjohtaja Sari Alatossava, sari.alatossava (at) metsa.fi, puh. 040 801 4044

Hossan maastotyöt sisältyvät Land of National Parks South -investointihankkeelle, johon Metsähallituksen Pohjanmaan-Kainuun Luontopalvelut on yhteistyössä Suomussalmen kunnan kanssa saanut rahoituksen Euroopan maaseuturahastosta Kainuun ELY-keskukselta. Hankkeen kokonaisbudjetti on 262 121 €.

Hankkeesta lisätietoja:
Projektipäällikkö Heikki Haataja, heikki.haataja (at) metsa.fi; puh. 0407674711