Julkaistu 27.4.2019

Historiakohteiden elävöittäminen palkittiin vuoden parhaana hyötypelinä

Raaseporin ja Kuusiston rauniolinnoissa, Vallisaaressa ja Rapolan linnavuorella sekä 4 virolaisessa historiakohteessa pelattava mobiilipeli Lights on! palkittiin vuoden 2018 parhaana hyötypelinä. Palkinto luovutettiin The Finnish Game Awards -peligaalassa 25.4. Helsingissä. Pelissä matkataan eri kohteisiin ja etsitään sarjakuvatauluja, selvitetään mitä historialliset hahmot haluavat ja kuullaan jännittäviä tarinoita. Pelissä voi ottaa myös selfien menneisyyden hahmon kanssa.

Metsähallituksen ja Humanistisen ammattikorkeakoulun Lights on !-yhteishankkeessa toteutetun pelin ovat kehittäneet Turku Game Lab & Humak. Pelin kehittämiseen osallistui aktiiviisesti myös Kouvolan seudun ammattiopisto.

Vuoden 2018 hyötypelin valitsi Serious Gaming Cluster Finland. Jury perusti valintaansa seuraavasti:
”Suomalais-virolaisessa Lights On! -yhteishankkeessa on nostettu kulttuurihistoriallisesti merkittäviä turistikohteita esiin uuden teknologian voimin. Hankkeessa on luotu mobiilisovellus, jonka kautta kohteita pääsee kokemaan muun muassa lisätyn todellisuuden avulla.”

”Mukana suunnittelussa, toteutuksessa ja testauksessa oli Humakista iso joukko opiskelijoita, jotka saivat samalla kokemusta kulttuuriperinnön tuotteistamisesta, pelillistämisestä ja elävöittämisestä. Tämän tyyppinäen toiminta tarjoaa myös hienon mahdollisuuden paikan tunnun luomiseen. Haluan uskoa, että tämä peli on vasta avaus kulttuurihistorian osallistavuuteen”, sanoo TKI-lehtori Nina Luostarinen, joka toimi Humakin osatoteutuksen projektipäällikkönä Lights on ! -hankkeessa ja mobiilipelin ideoijana.

Lights on -peli on ilmaiseksi ladattavissa sovelluskaupoista ja pelattavissa kussakin kohteessa paikan päällä, historian huminassa.

”Tervetuloa tutustumaan historiallisiin nähtävyyksiin ja testaamaan mobiilipeliä. Pelin avulla historia herää henkiin ja saat uuden ulottuvuuden retkeesi”, kannustaa projektipäällikkö Aino von Boehm Metsähallituksesta.

Lisätietoa:
Mobiilipelistä: Nina Luostarinen , puh. 0400349375 nina.luostarinen(at)humak.fi

Lights On! -hankkeesta: Aino von Boehm aino.vonboehm(at)metsa.fi, puh. 0206394801

Lights On! -hanke (www.metsa.fi/lightson)

Pelin latauslinkit (www.turkugamelab.fi/lightson)

Pelin esittely EU:n vloggaajille viime kesänä Vallisaaressa (7 min kohdalta ->) (www.youtube.com)