Julkaistu 4.5.2022

Hepoköngäs on Vuoden Retkipaikkaa

Vuoden Retkipaikaksi valittu Hepoköngäs juhlistaa voittoaan yleisötapahtumalla. Komeimpaan tulva-aikaan 20.5. järjestettävässä tapahtumassa on tarjolla mukavaa ohjelmaa koko perheelle. Kainuussa Puolangalla sijaitseva Hepokönkään luonnonsuojelualue sai kilpailussa kiitosta näyttävistä maisemistaan ja esteettömistä retkeilypalveluistaan.

Hepoköngäs valittiin alkuvuonna Vuoden Retkipaikaksi 2022. Retkipaikan järjestämässä yleisöäänestyksessä Hepoköngäs sai 24,7 prosenttia äänistä.

– Olemme todella iloisia, että yhä useammat retkeilijät ovat löytäneet tämän hienon kohteen. Retkeilyinnostus näkyy myös Hepokönkäällä ja käyntimäärät ovat viime vuosina kasvaneet huimasti. Voiton myötä Hepoköngäs saa varmasti paljon uusia ystäviä. Kiitos kaikille äänestäjille, sanoo puistonjohtaja Sari Alatossava Metsähallituksen Luontopalveluista.

Voiton kunniaksi Hepokönkäällä järjestetään yleisötapahtuma perjantaina 20.5. klo 13–15. Juhlapuheen pitää Kainuun maakuntajohtaja Pentti Malinen. Tapahtumassa esiintyy Hepokönkään Höppänä, lisäksi yleisö pääsee tutustumaan alueen luontoon yhdessä oppaiden kanssa. Tilaisuudessa tarjotaan kahvia, mehua ja makkaraa. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja se järjestetään säävarauksella. Yleisötapahtuman järjestävät yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalvelut, Puolangan kunta, Paljakan matkailukeskus, Hyrynsalmen kunta ja Ukkohallan matkailukeskus.

Esteettömiä palveluita 

Hepoköngäs tunnetaan ennen kaikkea 24 metriä korkeasta vesiputouksestaan, joka on yksi maamme korkeimmista luonnontilaisista vesiputouksista. Rotkon seinämät ja jokilaakso tarjoavat kasvupaikan runsaalle kasvilajien kirjolle. Puolet alueesta on vanhaa kuusivaltaista metsää, jossa elää useita vanhojen metsien lajeja.

Hepokönkäällä on panostettu esteettömään retkeilyyn. Putoukselle vievät polut, rakenteet ja käymälä soveltuvat pyörätuolilla ja muilla apuvälineillä liikkumiseen. Esteetön reitti rakennettiin uudelleen vuonna 2016. Geologisen luontopolun kunnostus ja alueen peruskorjaukset on puolestaan tarkoitus tehdä ensi vuonna. Geopolku on kuljettavissa kesäisin, kun lumet ovat sulaneet ja tulva-aika päättynyt.

Lisätietoja:

Sari Alatossava, puistonjohtaja, Metsähallitus Luontopalvelut, sari.alatossava@metsa.fi, 040 801 4044

Leena Penttinen, matkailun asiantuntija, Puolangan kunta, leena.penttinen@puolanka.fi, 044 2696 777

Hepokönkään luonnonsuojelualue(luontoon.fi)