Julkaistu 21.7.2023

Helvetinjärven kansallispuiston palvelurakenteiden kunnostustyöt etenevät ja puhuttavat

Tänä kesänä Helvetinjärven kansallispuistossa rakennetaan ja tehdään isoja uudistuksia. Rakennustyöt näkyvät mm. Haukanhiedalla, Helvetinkolulla, Helvetistä itään luontopolulla sekä Isopoikainlammella. Metsähallitus pahoittelee rakennustöistä retkeilijöille aiheutuvaa haittaa. Retkeilijät ovat myös olleet huolissaan uuden huoltouran maisemavaikutuksista. 

Helvetinkolun suuntaan rakennettiin viime syksynä huoltoura. Hoito- ja käyttösuunnitelmassa tämän toteutus linjattiin siten, huoltoura tulee palvelemaan jatkossa myös helppokulkuisena reittinä osana Helvetistä itään luontopolkua sekä pelastustoimen ajourana Helvetinkolulle.

– Huoltouran rakentamista ei saatu viime syksynä täysin valmiiksi, kun sää muuttui talviseksi kesken rakennustöiden. Lumi tuli maahan ja työkoneet liukastelivat, jonka takia puihin tuli valitettavasti kolhuja. Kosteassa maastossa myös perustusmateriaalia tarvittiin paljon odotettua enemmän. Tällä hetkellä ura on kuljettavissa, mutta se on keskeneräinen. Reitin varrella on sorakasoja ja viimeistelemättömiä kohtia. Viimeistelytyöt hoidetaan loppuun lomasesongin jälkeen, jolloin työstä aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa retkeilijöille. Huoltoura on vielä rujon näköinen, mutta rakentamisen jäljet maastoutuvat muutaman vuoden kuluessa, virkistyskäyttöpäällikkö Tuula Peltonen Metsähallituksen Luontopalveluista sanoo.

Parannuksia retkeilijöiden palveluihin ja turvallisuuteen

Uusien reittien varrelle tulevien taukopaikkojen rakentaminen on käynnissä. Taukopaikat rakennetaan ensin valmiiksi ja viitoitus sekä reittimerkinnät tehdään alkukesästä vuonna 2024, jonka jälkeen uusi reittikokonaisuus avataan käyttöön. Siihen asti vanhat reitit ovat kuljettavissa ja taukopaikat ovat pääosin käytössä kuten ennenkin.

Haukanhiedan kaksi uutta keittokatosta ja käymälät ovat maalausta vaille valmiina. Rakenteet ovat kuitenkin jo asiakaskäytössä, ja maalaustyöt tehdään sesongin ulkopuolella. Heinälahden taukopaikan uuden käymälän ja liiterin viimeistelyt ovat käynnissä.

Alkukesästä Helvetinkolun asiakasturvallisuutta parannettiin rakentamalla puiset suoja-aidat rajoittamaan kulkua Helvetinkolun läpi Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ohjeistuksen mukaisesti. Myös asiakasviestintää parannettiin uusilla varoituskylteillä. Helvetinkolun maisemaa voi ihailla ylätasanteelta aivan kuten ennenkin. Metsähallitus pyytää retkeilijöitä välttämään liikkumista Helvetinkolun pohjalla turvallisuussyistä.

Tänä kesänä myös majavilla on ollut rakennustyöt käynnissä kansallispuiston alueella. Majavien padot ovat nostaneet vedenpintaa Haukanhiedan lähistöllä eikä kaikkia polkuja välttämättä pysty kävelemään aivan kuivin jaloin.

Lisätietoja:

Virkistyskäyttöpäällikkö Tuula Peltonen, Metsähallitus, Järvi-Suomen Luontopalvelut: puh. 0400 924 534, tuula.peltonen@metsa.fi