Julkaistu 31.8.2023

Haltian luontokoulu 10 vuotta: suositumpi kuin koskaan

Tiedote ja kutsu medialle  

Suomen luontokeskus Haltian luontokoulu on ollut suosittu koko toimintansa ajan. Alkaneelle lukuvuodelle luontokouluun oli kuitenkin kaikkien aikojen hakuryntäys, vain kolmannes hakijoista sai luontokoulupäivän. Tarvetta 10-vuotiaalle luontokoululle on kasvavassa määrin. Haltian luontokoulussa lapset ja nuoret pääsevät ulos luontoon oppimaan ympäristöasioista ja innostumaan retkeilystä. 

Haltian luontokoulu on 10 toimintavuoden aikana tavoittanut jo 14 600 oppilasta. Varhaiskasvatus- ja kouluopastuksissa Haltian näyttelyissä on vieraillut 45 400 lasta ja nuorta. Haltian ja koulujen lähiluonnossa 27 700 lasta ja nuorta on päässyt luonto-opastuksille ja nauttimaan luonnon tuottamista hyvinvointivaikutuksista. Haltian luontokoulu on Metsähallituksen ylläpitämä. Rahoitukseen osallistuvat myös pääkaupunkiseudun kunnat Espoo, Helsinki, Kauniainen, Kirkkonummi, Vantaa ja Vihti.

Mieleenpainuvat luontokokemukset ja oivallukset luontosuhteen vahvistajina  

Haltian luontokasvatuksen tavoitteena on auttaa ymmärtämään, mitä luonnon monimuotoisuudella tarkoitetaan ja miksi monimuotoisuuden säilyminen on elintärkeää.    Itse tekeminen ja tutkiminen innostaa oppijoita. Luontokoulupäivä tarjoaa luontokokemuksen myös sellaisille lapsille ja nuorille, jotka eivät muuten pääse luontoon. Lisäksi luontokoulupäivän, -opastuksen tai koulutuksen tavoitteena on tukea ryhmän omaa opettajaa huomaamaan, miten toimiva luokkahuone luonto on.

Haltian luontokasvattajat ovat innoissaan työstään ja pitävät sen merkityksellisyydestä.

– Mieleen ovat painuneet hetket, joissa oppilas on löytänyt jotain erityistä luonnosta ja aiheesta on kehkeytynyt koko ryhmän mielenkiintoinen keskustelu, kertoo luontokasvatuksen eritysasiantuntija Elina Pilke Metsähallituksen Luontopalveluista. Samoilla linjoilla on luontokasvatuksen asiantuntija Maria Salin: – Hienoilta tuntuvat hetket, joissa huomaa, että syntyi oivallus tai oppiminen tuottaa suurta iloa. Luontokoulussa ja opastuksilla näitä hetkiä on usein.

Lapset takit ja pipot päällä metsässä katselevat kiikareilla ylös.
Näkyykö liito-oravan kotikoloja? Haltian luontokoulussa Nuuksion metsässä. Kuva: Jari Kostet.

Haltian luontokoulu juhlii järjestämällä Luonnonkirjon ytimessä -seminaarin marraskuussa

Juhlaseminaarissa pureudutaan pohtimaan, mikä on keskeistä luonnon monimuotoisuuden ymmärtämiseksi. Seminaarissa esitellään Haltian luontokoulun uusi Perusta kansallispuisto! -maastopeli, jossa opitaan pelillisin menetelmin uhanalaistumisen syistä sekä luonnonhoidosta ja ennallistamisesta. Seminaarin kohderyhmänä ovat opettajat, varhais- ja ympäristökasvattajat  . Seminaari järjestetään 9.11.2023 Haltiassa.

Lisätietoja 

Median edustajat ovat tervetulleita jutun tekoon Haltian luontokouluun sopimuksen mukaan syyskuun aikana. Ryhmän kuvauslupien järjestäminen vie noin viikon. Lisätietoja Haltian luontokasvatuksesta: