Julkaistu 28.3.2023

Hallinto-oikeus piti Lapin metsästysrajoitukset voimassa

Metsähallitus pyysi aluehallintovirastoa rajoittamaan ampuma-aseilla harjoitettavaa metsästystä retkeilykohteiden vilkkaimmilla alueilla 4.2.2022–3.2.2027, jotta retkeilijöiden turvallisuus varmistetaan.  Aluehallintovirasto hyväksyi Metsähallituksen hakemuksen. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus julkaisi maanantaina päätöksen, jonka mukaan aluehallintoviraston tekemät Lapin metsästysrajoitukset pysyvät voimassa.

Turvallisuussyistä metsästystä on rajoitettu Inarin retkeilyalueella, Napapiirin retkeilyalueella, Sallan matkailualueella sekä Riisitunturin ja Urho Kekkosen kansallispuistoissa. Rajoitukset koskevat vain alueiden vilkkaimpia osia. Hallinto-oikeuden päätös tarkoittaa, että kuntalaisen oikeudella metsästys ampuma-aseilla on kielletty alueilla 3.2.2027 asti. Hallinto-oikeus katsoi päätöksessään, että rajoituksen kohteena olevilla alueilla liikutaan yleisesti läpi vuoden ja kävijämäärät ovat merkittävän suuria: ampuma-aseella tapahtuva metsästys on omiaan aiheuttamaan alueilla huomattavaa vahingon vaaraa.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätös: Aluehallintoviraston päätös ampuma-asein harjoitettavan metsästyksen rajoittamisesta Lapissa oli lainmukainen (oikeus.fi).

Metsästysrajoitusten taustalla on metsästysonnettomuus, jossa maastopyöräilijä kuoli metsästäjän vahingossa ampumaan luotiin Urho Kekkosen kansallispuistossa syksyllä 2020.

– Onnettomuuden jälkeen selvitimme metsästysturvallisuuden toteutumista suojelualueilla. Päädyimme ehdottamaan aluehallintovirastolle, että vilkkaimmilla alueilla ampuma-aseilla harjoitettavaa metsästystä rajoitetaan. Metsästysrajoitusten tavoitteena on varmistaa retkeilijöiden turvallisuus, aluejohtaja Jyrki Tolonen Metsähallituksen Luontopalveluista sanoo.

Monissa kansallispuistoissa metsästystä vilkkaimmilla retkeilyalueilla on rajoitettu jo kansallispuiston perustamislaissa. Näin on esimerkiksi Pallas–Yllästunturin, Pyhä–Luoston ja Hossan kansallispuistoissa. Myös Sallan kansallispuistossa metsästystä on rajoitettu perustamislaissa, aluehallintoviraston päätös koskee Sallan osalta kansallispuiston ulkopuolista matkailukeskuksen lähialuetta.

Lisätietoja

Aluejohtaja Jyrki Tolonen, Lapin Luontopalvelut, p. 020 639 7640, jyrki.tolonen@metsa.fi