Julkaistu 26.5.2021

Evolla kohennetaan runsaasti retkeilyrakenteita

Evon retkeilyalueella tapahtuu tänä vuonna paljon. Alueella kunnostetaan retkeilyrakenteita, pysäköintialueita, huoltoteitä sekä avataan maastopyöräreitti. Lisäksi Niemisjärvelle rakennetaan uusi esteetön reitti.

Evolla on paljon reittejä ja taukopaikkoja, joten ylläpidettävää riittää. Kuluvan vuoden aikana uusitaan kuudelle taukopaikalle umpisäiliölliset käymälät sekä kunnostetaan huoltoteitä. Korjauslistalla on myös Valkea Mustajärven laavu ja muutaman rakennuksen katot. Sorsakolun silta ja Niemisjärven pitkokset korjataan. Tulentekopaikkojen penkkejä ja tulirautoja uusitaan. Lisäksi avataan paljon toivottu maastopyöräreitti. Onnin majan vuokratuvalle tehdään uusi porakaivo.

Parhaillaan on jo työn alla pysäköintialueiden kunnostaminen. Kunnostettavia alueita ovat Syrjänalunen, Rahtijärvi, Keltaoja, Haarajärvi, Luutajoki (Ruuhijärventie) ja Niemisjärvet. Myös Niemisjärven alueen esteettömän reitin rakentaminen on käynnistynyt ensimmäisen vaiheen töillä. Toisessa vaiheessa uusitaan Vähä-Koukkujärven (Lastenlampi) pitkospuut ja kalastuslavat esteettömiksi, sekä rakennetaan kokonaan uusi esteetön lankkupolku Lastenlammen ja Ylisen Niemisjärven välille. Lankkupolku yhdistyy nyt rakenteilla olevaan reittiin.

Kaiteilla varustettu puulaituri tyynen järven rannalla kesäauringon laskiessa.
Niemisjärven rannalla. Kuva Timo Viitanen / Vastavalo.

Maastopyöräreitin sekä esteettömän reitin rakentaminen ovat osa Kanta- ja Päijät-Hämeen luontomatkailun kärkikohteiden ja reitistöjen kehittämishanketta, johon rahoitus tulee Hämeen ELY-keskuksen kautta EU:n Maaseuturahastosta. Muiden kohteiden rakentamistöihin käytetään eduskunnan myöntämää lisärahoitusta.

Rakentaminen jatkuu myös vuonna 2022. Ensi vuodelle on suunnitteilla suuri reitistöjen uudistus. Nykyisin iso osa Evon reiteistä kulkee metsäteitä pitkin. Tarkoitus on siirtää reitit metsän puolelle. Kyseessä on merkittävä parannus retkeilijöille, sillä reittejä on Evolla noin 70 km. Myös Niemisjärven ja Syrjänalusen luontopolun kunnostukset tehdään ensi vuonna.

Evolle saadulla lisärahoituksella on suuri merkitys alueen palvelujen ylläpidolle ja kehittämiselle. Esimerkiksi Evon Niemisjärven virkistyskalastusalue on perustettu 1991, joten osa rakenteista on palvellut jo 30 vuotta ja käyttöikä alkaa tulla vastaan.

Lisätietoja

Suunnittelija Teija Sarin, 0206 39 4081, Metsähallitus, Luontopalvelut
Suunnittelija Jukka Salovaara, 0206 39 4007, Metsähallitus, Luontopalvelut