Julkaistu 7.9.2020

Etelä-Savosta kehitetään vetovoimaisinta järvi- ja vapaa-ajankalastuskohdetta

Metsähallituksen hallinnoima Etelä-Savosta vetovoimaisin järvi- ja vapaa-ajankalastuskohde 2020-2022 −hanke käynnistyi syyskuun alussa. Vuoden 2022 loppuun asti kestävän hankkeen päätavoitteita ovat maakunnallisen kalastuslupasivuston kehittäminen sekä kalatalouden, maaseudun kehittämisen ja matkailun yhteistyön lisääminen Etelä-Savon alueella.

Etelä-Savon vesialueita omistavia pieniä osakaskuntia on viime vuosina yhdistetty suuriksi ja toimiviksi osakaskunniksi maaseudun kehittämishankkeissa. Nykyään yhdistetyt osakaskunnat ovat yhtenäisiä kalastuslupa-alueita, joiden toiminta, tiedotus ja palvelut ovat nousseet uudelle tasolle. Osakaskuntien kasvaessa vapaa-ajanasukkaiden, matkailijoiden ja vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuudet ovat parantuneet.

Syyskuun alussa käynnistyneessä hankkeessa jatketaan osakaskuntien yhdistämistä etenkin Saimaan alueella. Hankkeen tärkeimpänä jatkotoimenpiteenä on maakunnallisen kalastuslupasivuston www.kalastusetelasavo.fi kehittäminen sekä alueen matkailusivustojen kehittäminen kalastuksen ja palvelujen osalta. Hanke tarjoaa resursseja sähköisten palvelujen ja lupamyynnin kehittämiseen sekä kalastuslupatuotevalikoiman laajentamiseen. Jokaisen suuremman osakaskunnan kalastuslupatuotevalikoimaan pyritään saamaan muun muassa mökkiyrittäjälupa ja kalastusmatkailuyrittäjälupa.

− Etelä-Savon järvikalastuksessa on monipuolisia mahdollisuuksia, jotka ovat jääneet huomiotta matkailun markkinoinnissa. Vetovoimisuutta kehittämällä tavoittelemme hyötyä alueen asukkaille, maaseutuyrittäjille ja kalastajille, kertoo Metsähallituksen projektipäällikkö Sami Kurenniemi.

Etelä-Savosta vetovoimaisin järvi- ja vapaa-ajankalastuskohde -hankkeen yhteistyöorganisaatioita ovat 11 kalatalousaluetta, kaikki yli 2000 hehtaarin osakaskunnat, Etelä-Savon ELY-keskus, Pohjois-Savon ELY-keskus, Etelä-Savon kaupungit, Mikkelin seudun matkailu, Savonlinnan seudun matkailu, Savitaipaleen kunta ja Savitaipaleen matkailu, Etelä-Savon kalatalouskeskus, Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö sekä kalastusmatkailu- ja matkailuyrittäjiä. Hankkeen päärahoittaja on Maaseuturahasto ja hallinnoija Metsähallituksen Eräpalvelut.

Lisätietoja:

Projektisuunnittelija Olli Räsänen, Metsähallitus, olli.rasanen@metsa.fi, puh.  0206 395 325
Kalastusbiologi Teemu Hentinen, ELY-Keskus, teemu.hentinen@ely-keskus.fi, puh. 0295 024 037