Julkaistu 12.6.2020

Erikoinen kevät vaikuttaa myös valtion metsien istutustöihin

Poikkeuksellinen kevät näkyy myös Metsähallituksen istutustöissä: työmailla huolehditaan koronaturvallisuudesta, Lapissa istutukset käynnistyvät lumen vuoksi myöhässä.

Metsähallituksen istutustöihin on täksi kesäksi palkattu yhteensä 220 nuorta Pohjanmaa-Kainuu-alueelle ja Lappiin.

”Pohjanmaa-Kainuun alueella nuoret aloittivat istutusurakkansa kesäkuun ensimmäisenä päivänä, Lapissa töihin päästään lumien viivästyneen sulamisen vuoksi viikkoa myöhemmin”, Metsähallituksen metsänhoitojohtaja Heikki Savolainen kertoo.

Eteläisessä Suomessa valtion monikäyttömetsien istutuksista huolehtii noin 15 metsäpalveluyritystä.

Kesätyöntekijöiden työmaaturvallisuuteen kiinnitetään tänä vuonna erityistä huomiota.

”Istutustyömaalle kulkemisessa suositaan autoissa normaalia väljempää matkustamista. Työmailla työskennellään ulkoilmassa riittävien turvavälien päässä toisista”, Heikki Savolainen toteaa.

Metsää istutetaan myös syksyllä: reilusta 20 miljoonasta taimesta joka neljäs kohtaa istutus- eli pottiputken elo-syyskuussa. Syysviljelyllä voidaan tasata työvoimaresurssia ja taimitoimituksia.

Metsähallituksen tehtävänä on varmistaa, että kaikilla – myös tulevilla sukupolvilla – on mahdollisuus nauttia luonnosta ja sen luomasta arvosta. Uuden puusukupolven kasvu varmistetaan sekä siemenkylvöllä että istuttamalla vuosittain parikymmentä miljoonaa männyn- ja kuusentainta valtion metsiin. Noin viidennes valtion metsistä uudistuu luontaisesti. 

Lisätietoja:

Metsähallitus Metsätalous Oy, metsänhoitojohtaja Heikki Savolainen, p. 0400 234 976.