Julkaistu 7.5.2020

Erävalvonta sakottaa luvattomista nuotioista

Metsähallituksen erävalvonta kiinnittää nyt erityistä huomiota villiintyneeseen nuotioretkeilyyn. Luvattomasta avotulesta seuraa sakkoja. Poikkeusolot ovat lisänneet luontoharrastuksia, mikä ilahduttaa asiantuntijoita, mutta lieveilmiöt halutaan kuriin.

Metsähallituksen erävalvonta muistuttaa, että avotulen teko vaatii aina maanomistajan luvan. Ylitarkastaja Juha Ahonen Metsähallituksen Eräpalveluista sanoo, että luvattomasta nuotiosta seuraa keskimäärin kuusi päiväsakkoa.

– Luonnonsuojelualueella kyseessä on luonnonsuojelurikkomus ja rangaistus on kovempi, keskimäärin 12 päiväsakkoa, Ahonen sanoo.

Valtion alueilla suurimmat ongelmat ovatkin olleet juuri suojelualueilla. Puistonjohtaja Tuula Peltonen Metsähallituksen Luontopalveluista valittelee sitä, että kaikkein kauneimmilla alueilla kansallispuistoissa on leiriydytty ja poltettu nuotioita luvattomilla paikoilla esimerkiksi järvien rannoilla ja kallioilla. Ruohikko- ja metsäpalovaroituksen aikana tulen teko on kielletty myös luvallisilla nuotiopaikoilla.

– Viime viikkoina nuotiot ovat roihunneet esimerkiksi Seitsemisen kansallispuiston nuotiopaikoilla ruohikkopalovaroituksesta huolimatta, Peltonen kertoo. Kuivassa maastossa tuli leviää helposti ja uhkaa kanssaretkeilijöiden ja alueen asukkaiden lisäksi arvokkaita luontotyyppejä, lajeja, elinympäristöjä, maisemia ja retkikohteita.

Metsähallituksen erätarkastajat ja asiakasneuvojat jalkautuvat maastoon pitämään retkiratsioita eli muistuttamaan luonnossa liikkumisen periaatteista eri puolilla Suomea.

Lisätietoja
Ylitarkastaja Juha Ahonen, Metsähallitus, Eräpalvelut, puh. 040 646 4250
Puistonjohtaja Tuula Peltonen, Metsähallitus, Luontopalvelut, puh. 0206 39 5268