Julkaistu 2.7.2018

Ensimmäiset Perämeren Saaristopäivät kutsuivat laivakyydeillä kansallispuistoon

Perinnelaiva Jähti kuljettamassa matkailijoita Perämeren kansallispuistossa.Kuva: Sini Salmirinne / Metsähallitus.Kemin ja Tornion ulkosaaristossa sijaitseva Perämeren kansallispuisto sai kuluneen viikon aikana monta uutta vierasta. Metsähallituksen, Visit Meri-Lapin ja paikallisten yrittäjien järjestämä Perämeren Saaristopäivät teki tunnetuksi yhtä Suomen merellisistä kansallispuistoista.

– Hyvä viikko on takana. Menestys oli oikeastaan parempi, mitä osasimme etukäteen odottaa. Todella positiivista palautetta on tullut asiakkailta. Me kyyditimme viikon aikana lähes parisataa henkeä, ynnää risteilyalus Lady Carinin yrittäjä Arto Ponkala.

Perinnelaiva Jähti purjehti kansallispuistoon pari kertaa viikon aikana. Yksi suunniteltu matka peruuntui huonon kelin vuoksi. Purjelaivan kyydistä nautti kaikkiaan 50 matkalaista.

– Ajoitus tapahtumalle on hyvä! Haluamme olla jatkossakin mukana, kiittelee kippari Olli Ahonen.

Monet kyytiläiset olivat ulkopaikkakuntalaisia, lomamatkalaisia, jotka olivat huomanneet tapahtumaviikon tarjoamat laivakyydit opastettuine retkineen. Myös veneettömät paikalliset osasivat ottaa tilanteesta vaarin.

– Ensimmäinen kerta vuosiin, kun pääsin merelle! Lapsuudessa enoillani oli kalastusalukset. Meri ja saaret kuuluivat lapsuuteen ja nyt pääsin vihdoin taas palaamaan niihin tunnelmiin. Aivan ihanaa, huokaa kemiläinen Arja Remes, joka matkasi viimeisenä kesälomapäivänään purjelaivakyydillä tutustumaan Pensaskarin makasiinimuseoon.

Metsähallituksen väki oli saarissa kertomassa kansallispuistosta ja vanhojen kalastuskylien kulttuurihistoriasta. Tapahtumavierailta tuli paljon positiivista palautetta meriretkistä.
Saaristopäiven päätöspäivän Selkä-Sarvessa oli paikan päällä arviolta vajaat 100 henkeä. Sarvessa parkkeerasi lauantaina myös neljä sukellustukialusta. Dive Perämeri -oheistapahtumaan osallistui 12 sukeltajaa ympäri Suomen.

Metsähallitus ja Visit Meri-Lappi ovat erittäin tyytyväisiä tapahtumaviikkoon, josta on jo alun perin suunniteltu jokavuotista. Tornion kaupungin kanssa on jo käynnistetty keskustelut, että ensi vuonna kaupunki lähtisi mukaan järjestämään Perämeren Saaristopäiviä.