Julkaistu 16.6.2023

Avotulet ovat nyt kiellettyjä koko Suomessa – Retkinuotio voi aiheuttaa valtavan vaaran ja vahingot

Koko maassa on nyt metsäpalovaroitus, ja avotulen tekeminen on pelastuslain nojalla kielletty, Metsähallitus muistuttaa. Avun saanti kansallispuistoihin ja muihin luontokohteisiin kestää yleensä kauan, ja metsäpalon sammuttaminen voi pahimmassa tapauksessa viedä useita päiviä.

Avotulella pelastuslaissa tarkoitetaan nuotiota tai muuta vastaavaa tulen käyttöä, josta tulen on mahdollista päästä irti maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi. Tämä pitää sisällään myös kertakäyttögrillit ja risukeittimet.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Metsähallituksen hallinnoimilla alueilla kuten kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla kiellettyjä ovat tällöin myös monet merkityt ja huolletut tulipaikat, kuten hormilliset mutta katottomat tulipaikat ja ns. avoimet tulikehät. Tulenteko sallitaan vain hormillisilla tulentekopaikoilla, joissa on katto. Kuva havainnollistaa sallitun tulipaikan rakennetta. Tulenteko voidaan kuitenkin kieltää paikkakohtaisesti myös näissä tulisijoissa.

“Vaikka tulenteko on pääsääntöisesti sallittua hormillisissa, katetuissa tulentekopaikoissa, joista kipinät eivät pääse leviämään sivusuunnassakaan, tulee tulen tekemisen kanssa käyttää aina harkintaa. Tulen sytyttäjä on itse vastuussa siitä, että tuli sammuu eikä jää vartioimatta. Tuli voi lähteä leviämään pienestäkin kipinästä”, sanoo kenttäpäällikkö Anssi Riihiaho Metsähallituksesta.

”Tulipalo voi syttyä ja levitä myös tupakantumpista. Nyt ei voi olla turhan tarkka”, Riihiaho jatkaa.

Kansallispuistojen ja erämaiden autio- ja vuokratupien tulisijoissa voi tulet sytyttää, mutta silloinkin on noudatettava eritystä varovaisuutta.

Pelastuslaitokselle vaativimmat sammutustyöt tapahtuvat kohteilla, joille ei suoraan pääse ajoneuvolla. Sammutustöiden käynnistäminen kansallispuistoissa kestääkin yleensä, koska kalustoa ei niihin saada helposti. Erityisen haastavaa ovat sammutustyöt saaristossa tai Lapin suurissa erämaissa.

Luvattoman tulen teosta rapsahtaa sakot, ja tekijä on korvausvelvollinen sen aiheuttamasta vahingosta.

Maastopalovaroitusten aikana suosi retkellä kotona tehtyjä eväitä

Maastopalovaroituksen aikana retkieväät kannattaa valmistaa kotona. Lämpimät ruoat voi säilöä ruokatermokseen, ja kylmät ruoat kulkevat repussa kylmäpussissa. Nakit kypsyvät termoksessa, johon on pantu kiehuvaa vettä, ja kylmätermoksessa voi kuljettaa esimerkiksi jäätelöt.

Jos ruokaa tekee maastossa, sen valmistuksessa kannattaa hyödyntää kaasu- ja spriiretkikeitintä, jonka käyttö on sallittua myös maastopalovaroituksen aikana. Keitintä ei kuitenkaan saa jättää vartioimatta, sillä tuuli voi kaataa sen helposti, ja keitintä kannattaa käyttää vain palamattomalla alustalla, kuten taukopaikkojen sorapohjilla.

Muistilista tulentekoon kansallispuistoissa ja muissa Metsähallituksen hallinnoimissa luontokohteissa maastopalovaroituksen aikaan:

  • Tulenteosta on hyvä pidättäytyä kokonaan.
  • Tulenteko on sallittua vain hormillisissa, katetuissa tulisijoissa sekä tupien tulisijoissa, ei muissa huolletuissa tulipaikoissa.
  • Kaasu- ja spriikeittimet ovat sallittuja, risukeittimet ja kertakäyttögrillit eivät.

Lisätietoja:

Kenttäpäällikkö Anssi Riihiaho, Metsähallitus, puh. 040 552 7516

Tulenteko kansallispuistoissa ja muilla Metsähallituksen kohteilla: https://www.luontoon.fi/retkeilynabc/tulenteko

Ruoan valmistaminen maastossa: https://www.luontoon.fi/retkeilynabc/retkiruoka