Julkaistu 13.6.2022

Aurinkoinen sää helli Sallan kansallispuiston avajaisten juhlijoita – Puiston ylläpitorahoitus on varmistettava valtion budjetissa

Arviolta 1 500 ihmistä kokoontui lauantaina Sallaan juhlimaan uusimman kansallispuiston toiminnallisia avajaisia. Suurin joukko seurasi Metsähallituksen järjestämän avajaisjuhlan lavatapahtumaa, jossa puhuivat mm. ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo ja sisäministeri Krista Mikkonen. Heti juhlien jälkeen alueella ovat jo käynnistyneet puiston retkeilypalvelujen korjaus- ja rakentamistyöt. Metsähallitus toivoo, että Sallan kansallispuiston ylläpitorahoitus varmistetaan, jotta puistoon nyt rakennettavat retkeilypalvelut voidaan pitää hyvällä tasolla. Metsähallitus haluaa myös kehittää ympäröivien alueiden matkailukäyttöä.

Sadat ihmiset istuvat ja seisovat auringonpaisteessa seuraamassa ohjelmaa.
Sallan kansallispuiston avajaiset. Kuva: Mikko-Pekka Karlin.

Metsähallituksessa ollaan tyytyväisiä, että Sallan kansallispuiston avajaisjuhlaan panostettiin kunnolla.

”Sallalaiset ovat lähteneet hienosti mukaan kansallispuistohankkeeseen ja sen kehittämiseen. Halusimme järjestää rennot kansanjuhlat, jossa kaikki pääsivät nauttimaan ohjelman lisäksi Sallan ainutlaatuisesta luonnosta”, toteaa luontopalvelujohtaja Henrik Jansson.

Laaja yhteistyö näkyi myös avajaisten ohjelmassa, jonka toteuttajina oli runsaasti paikallisia tahoja. Erityisen huomattavaa oli se, miten vastuullisesti kaikki käyttäytyivät: maastosta ei löytynyt lainkaan roskia, kun juhlakansa oli lähtenyt.

Ohjelman päättymisen jälkeen 50 henkilöä lähti yöpymään Suomen Ladun järjestämään Metsähotelliin, jossa he yöpyivät tentsile-riippumattoissa. Suomen Latu muistuttaa, että jos ei mahtunut Sallan Metsähotelliin, niin vielä ehtii ilmoittautua elokuun lopussa järjestettävään Nuku yö ulkona -kampanjan Metsähotelleihin Kiljavalla ja Piispalassa.

Uuden kansallispuiston ylläpito- ja kehittämisrahoitus varmistettava

Sallan kansallispuiston perustamiseen on myönnetty 4,5 miljoonan euron rahoitus. Se käytetään ennen kaikkea retkeilyrakenteiden uusimiseen kansallispuistostatuksen edellyttämälle tasolle. Työt käynnistyivät tänään, minkä takia mm. Iso Pyhätunturille vievät portaat suljetaan yleisöltä. Iso Pyhätunturille pääsee kuitenkin kiertoreittiä pitkin. Reitti on varsin vaativa.

Metsähallituksen Luontopalveluja huolestuttaa kuitenkin Sallan kansallispuiston ylläpitorahoitus, jota ei ole sisällytetty Luontopalvelujen budjettikehykseen vuosille 2023‒2026.

”Meillä on karvasta kokemusta siitä, miten retkeilyrakenteisiin syntyy korjausvelkaa, kun riittävä ylläpitorahoitus puuttuu. Retkeilyrakenteiden ylläpito on tärkeää myös luontoarvojen turvaamisen kannalta, jotta kävijät pysyvät turvallisesti reiteillä. Ylläpito edistää myös luontomatkailua eli tuo tuloja paikallistalouteen”, Henrik Jansson sanoo.

Metsähallituksen Luontopalvelut haluaa kehittää myös kansallispuiston ulkopuolista aluetta. Tämä vähentää kävijäpainetta kansallispuistossa ja lisää luontomatkailun kehittymismahdollisuuksia Sallan ympäristössä. Tähän tarvitaan rahoitusta maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalta.

Lisätietoja