Julkaistu 15.5.2019

Arktisen neuvoston linnunpönttöihin odotetaan asukkaita Rovaniemellä

Saamelaisneuvoston varapresidentti Åsa Larsson Blindin signeeraama pönttö ripustettiin Rovaniemen saamenkielisen päiväkodin piha-alueelle Korkalovaaraan.

Arktisen neuvoston jäsenmaiden ympäristöministerit ja vakituisten jäsenten, eli arktisen alueen alkuperäiskansaorganisaatioiden edustajat signeerasivat linnunpönttöjä Rovaniemellä viime vuoden lokakuussa järjestetyssä Arktisessa Biodiversiteettikongressissa. Arktisen neuvoston nimikkopöntöt on sijoitettu ympäri Rovaniemeä ja niissä pesiviä lintuja voi seurata Tiedekeskus Pilkkeen nettisivulla.

Saamenkielisen päiväkodin pönttöön odotetaan asumaan tiaisia tai kirjosieppoa. Linnunpönttö ripustettiin yhdessä päiväkodin lasten kanssa ja he seuraavat mahdollista pesintää pöntössä. Metsähallitus huolehtii pöntön huollosta ja kunnossapidosta.

Linnunpönttö on tarpeen kolopesijälinnuille, sillä vanhojen pystypuiden määrä metsissä on vähentynyt, kertoo metsätalouden ympäristösuunnittelijana työskentelevä Timo Tahvonen Metsähallituksesta. ”Nyt on hyvä aika ripustaa linnunpönttö. Linnunpönttöjä ei voi olla liikaa”, toteaa lintujen pesinnän kanssa vuosia työskennellyt Tahvonen.

Arktinen alue on tärkeä elinympäristö monille lintulajeille. Sinitiainen ja talitiainen viettävät talven Suomessa ja niitä voi nähdä talvella ruokintapaikoilla. Kirjosieppo talvehtii Afrikassa sademetsissä ja palaa Suomeen, kun ilmat lämpenevät ja kirjosiepon ravintoa olevat hyönteiset heräävät. Kirjosieppoa odotetaan saapuvaksi Suomeen parin viikon sisällä.

Tiaiset ovat jo aloittaneet pesinnän, kertoo Timo Tahvonen. ”Ne tekevät usein toisenkin pesueen, eli tiaispöntön laittaminen ei ole vielä myöhäistä tulevan kesän osalta”, hän vinkkaa. Tahvonen on seurannut sinitiaisen pesänrakennusta muun muassa ripustamassaan Gwich’in Council International – alkuperäiskansajärjestön nimikkopöntössä.

Linnunpönttöjen asukkaita voi seurata Tiedekeskus Pilkkeen verkkosivulla: tiedekeskus-pilke.fi/en/bird-nesting-boxes/

Lisätietoja:
Timo Tahvonen, ympäristösuunnittelija, Metsähallitus Metsätalous Oy, timo.tahvonen(at)metsa.fi, p. 0206 39 7655