Julkaistu 23.6.2021

Arkeologit ottivat uudelleen käyttöön keskiaikaiset viemärit Raaseporin linnassa

Raaseporin linnanraunioiden sadevesiohjauksen ja katteen kunnostustyöt ovat valmistuneet. Kesällä kuninkaallisen linnan raunioihin pääsee tutustumaan päivittäin.  

Snappertunassa sijaitsevan Raaseporin linnanraunioiden sadevesiohjauksen kunnostustyöt ovat valmistuneet, ja linnanrauniot ovat avoinna yleisölle. Metsähallitus avautti arkeologisesti linnan keskiaikaiset viemäriaukot, ja ne otettiin uudelleen käyttöön. Näin sulamis- ja sadevedet saadaan nyt johdettua linnan muurien ulkopuolelle.

Kunnostuksen tavoitteena on hillitä linnan rakenteisiin kohdistuvaa kosteusrasitusta. Työ aloitettiin jo viime vuonna, jolloin kunnostettiin linnan peltikate. Sadevedenohjausta jatketaan vielä tänä vuonna niin, että linnan ulkopuolelle johdetut vedet saadaan ohjattua pois linnan alueen välittömästä läheisyydestä. Suunnitelma jatkokunnostukselle on valmistunut kesäkuussa, ja se on nyt Museoviraston lausuttavana ja kommentoitavana. Jatkokunnostus toteutetaan syksyllä.

Ihminen vanhan kivilinnan peltikatolla, taustalla puurakennuksia ja nurmipeitteinen piha.
Raaseporin linnanraunion katetta korjataan 2021. Kuva: Hans-Erik Nyman.

Aikamatka Ruotsin valtakuntaan 

Raaseporin linna rakennettiin 1370-luvulla läntisen Uudenmaan hallintokeskukseksi. Suomi oli tuolloin osa Ruotsin valtakuntaa. Linna oli tärkeä sotilaallinen tukikohta sekä Tallinnan vastapariksi tarkoitettu kaupallinen keskus. Linnan kukoistuskautta olivat 1450–1460-luvut, jolloin Ruotsin kuninkaana kolmesti ollut Karl Knutsson Bonde hallitsi linnaa ja asui siellä hoveineen.

Linnanrauniot ovatkin mainio kohde historiasta kiinnostuneelle. Linnassa on mahdollista kurkistaa esimerkiksi muinaiseen ritarisaliin, tornikammareihin ja ampumakäytävään. Linnassa järjestetään opastettuja kierroksia kesäkuussa 26. ja 27.6. Klo 12 ja 14, heinäkuussa joka viikko keskiviikkoisin, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12 ja 14 sekä elokuussa 1.8. klo 12 ja 14 ja lauantaisin 7.8., 14.8., 21.8. ja 28.8. klo 14.

Raaseporin rauniolinna on kiinteä muinaisjäännös, jonka kaivaminen, peittäminen ja vahingoittaminen on kielletty muinaismuistolailla. Myös tulenteko linnan alueella on kielletty.

Linnanraunioilla voi kohdata myös eläimiä, sillä lampaat huoltavat kulttuuriperintömaisemaa.

Raunioilla toimii kahvila-ravintola Linnanvoudin tupa, joka on itsessään historiallisesti kiinnostava: se avasi ovensa jo vuonna 1893 Turistimajan nimellä.

Raunioilta lähtevä Lemmenpolku (0,5 km) johdattaa lammaslaitumen ja arvokkaiden perinnemaisemien läpi Snappertunan Forngårdenin talomuseoon. Museon talonpoikaisrakennukset esittelevät 1700–1800-lukujen elämää kalastaja- ja talonpoikaistiloilla. Linnanrauniolla on jyrkkiä portaita ja epätasaista maastoa, eivätkä linna ja Lemmenpolku sovellu liikuntaesteisille. Linnan ympäristö kävelyteineen on helppokulkuista maastoa.

Raaseporin rauniolinnalta voi vuokrata kajakin, jolla pääsee melomaan jokea pitkin Snappertunan saaristoon esimerkiksi piknikille.

Lisätietoja 

Kulttuuriperinnön hankinta-asiantuntija Hilja Palviainen, Metsähallitus, Luontopalvelut, puh. 040 754 5131