Julkaistu 10.8.2023

24 tuntia Bioblitz-lajijahtia Nuuksion kansallispuistossa 11.-12.8.– eliölajien etsimistä ja yleisötilaisuus

Päivitetty 15.8. alustavilla tiedoilla lajilöydöistä, ks. Lisätietoja-kohta.

Perjantaina 11.8.2023 lähtee liikkeelle kymmeniä lajiasiantuntijoita Nuuksion kansallispuistoon. Suomen huippuasiantuntijat aloittavat kuumeisen etsinnän pitkin Nuuksiota: tavoitteena on löytää kansallispuistosta 24 tunnin aikana niin monta eliölajia kuin mahdollista. Lajikartoitusmaraton antaa kertarysäyksellä runsaasti uutta tietoa luonnonsuojelualueen luonnosta. 

Metsähallituksen Luontopalvelut järjestää Bioblitz-lajijahdin ja mukana on runsaasti sekä Metsähallituksen omia että ulkopuolisia asiantuntijoita. Osaamista löytyy esimerkiksi putkilokasveista, sammalista, sienistä, jäkälistä, linnuista, kovakuoriaisista, pistiäisistä, kaksisiipisistä, nivelkärsäisistä, perhosista ja monista muistakin ryhmistä.

Kovakuoriainen, jolla pitkät tuntosarvet ja kuvioita selässä.
Saikurahaapsanen. Kuva: Sampsa Malmberg.

Nuuksion kansallispuisto – arvokasta lajistoa ja virkistyskäyttöä

Vuoden 2019 uhanalaisuusarvioinnin mukaan Suomen lajeista uhanalaisia on jo 12 prosenttia. Yksi suurimmista uhanalaisuuden syistä on elinympäristöjen katoaminen ja heikkeneminen.

Nuuksion kansallispuisto tarjoaa kävijöilleen retkeilypaikat, mutta sen lisäksi peräti 53 neliökilometrin laajuinen luonnonsuojelualue tarjoaa valikoiman mitä moninaisimpia arvokkaita elinympäristöjä: vanhoja metsiä, ketoja, korpia, erilaisia vesiä – lukemattomille eri lajeille.

Osaa elinympäristöistä täytyy hoitaa tai kunnostaa, jotta ne ja niihin sitoutunet lajit eivät katoa. Metsähallituksen Luontopalvelut järjestää Nuuksiossa arvokkaiden perinneympäristöjen hoitoa, ennallistaa ojitettuja soita ja toteuttaa metsän ennallistamispolttoja.

Yleisötilaisuus Haltiassa lauantaina 12.8.

Yleisöllä on mahdollisuus tutustua luontoammattilaisiin, esittää kysymyksiä ja kuulla ja nähdä kuvia mielenkiintoisista löytyneistä lajeista. Lajijahdin tuloksia ja tuoreita tunnelmia pääsee kuulemaan lauantaina 12.8. kello 13.00–14.30 Luontokeskus Haltiassa.

Lajijahdin etenemistä voi seurata myös koko tapahtuman ajan Facebookissa Instagramissa:

Bioblitzin jälkeen määritetään vielä lajit, joita ei voitu tunnistaa tapahtuman aikana. Lopullinen löytyneiden lajien lista julkistetaan 1.10.

Mikä on BioBlitz? 

Bioblitz on vuorokauden mittainen lajikartoitustapahtuma, jossa tietyltä alueelta pyritään 24 tunnin aikana löytämään ja tunnistamaan niin monta eliölajia kuin mahdollista. Tapahtumalla tuodaan esille lajitiedon tarpeellisuutta, lajien hyväksi tehtyä työtä ja tutustutetaan ihmisiä luonnon erikoisuuksiin. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1996 Yhdysvalloissa, mistä se on levinnyt ympäri maailmaa.

Metsähallituksen Luontopalvelut järjestää Bioblitzin vuosittain jossakin kansallispuistossa tai muulla suojelualueella.  Tähän mennessä lajeja on kartoitettu Liesjärven, Saaristomeren, Pallas–Yllästunturin, Hossan, Kolin, Pyhä–Luoston ja Riisitunturin kansallispuistoissa ja Pähkinäisten saarella.

Nuuksion luonnon ihmeitä voit tapahtuman aikana seurata somessa tunnisteella #bioblitz

Lisätietoja:

Luonnonsuojelun erityisasiantuntija Sampsa Malmberg, puh. 040 583 9648, sampsa.malmberg@metsa.fi

Viestintäpäällikkö Outi Ala-Härkönen, puh. 040 517 3693, outi.ala-harkonen@metsa.fi

Nuuksiosta löytyi yli 1200 eliölajia 24 tunnin BioBlitz-lajijahdin aikana – monta uutta lajia, joita ei Nuuksiossa ole aiemmin havaittu (tiedote 15.8.2023, luontoon.fi)

Nuuksion kansallispuisto (luontoon.fi)