Julkaistu 14.4.2022

Metsähallitus on keskeyttänyt maksuttomien sidosryhmälupien myöntämisen

Metsähallitus ei tällä hetkellä myönnä maksuttomia metsästyslupia sidosryhmille. Aiheesta on herännyt vilkasta keskustelua julkisuudessa, ja Oikeuskanslerinvirasto (OKV) selvittää menettelyä parhaillaan.

Henkilö metsässä ase olalla. Edustalla pihlajanmarjoja.

OKV selvittää, onko aiemmin käytössä ollut menettely ollut asianmukainen.

”Odotamme oikeuskanslerin lausuntoa asiassa”, erätalousjohtaja Jukka Bisi sanoo.

Keskustelua ovat aiheuttaneet Metsähallituksen myöntämät, vuoden voimassa olevat sidosryhmäluvat metsästykseen ja kalastukseen muun muassa joillekin riistahallinnon virkamiehille ja poliitikoille. Nämä niin sanotut sidosryhmäluvat ovat perustuneet maksuasetukseen. Niiden tarkoitus on ollut tutustuttaa sidosryhmiä metsästysjärjestelyihin. Nyt perusteet arvioidaan uudelleen.

Oikeuskanslerin ja Metsähallituksen oman selvityksen vuoksi näitä lupia ei siis toistaiseksi myönnetä. Sama koskee lyhytaikaisia, maksuttomia metsästyslupia sidosryhmille.

Tämän vuoden aikana Metsähallitus on myöntänyt kaksi valtakunnallista sidosryhmälupaa ja 11 lyhytaikaista ja tiettyyn alueeseen liittyvää sidosryhmälupaa, joita henkilö on tarvinnut työssään.

Lisäksi Metsähallituksen henkilöstöllä on voimassa olevia metsästys- ja kalastuslupia. Myös oman henkilöstön luvat käydään läpi ja lista luvanhaltijoista päivitetään, jotta lupa on vain niillä, joille se on työtehtävissään perusteltua.

”On hyvä, että keskustelua aiheesta käydään julkisesti. Lainsäädäntö on yksi asia, mutta lisäksi meidän tulee arvioida toimintaamme itse vastuullisuuden näkökulmasta”, Jukka Bisi toteaa. Siksi Metsähallitus katsoo, että on syytä odottaa OKV:n kannanotto ja sen mahdolliset vaikutukset lainsäädäntöön. ”Maksuttomilla luvilla on ollut selkeä lainsäätäjän ja omistajan tahto sekä pitkä historia. Nyt näitä arvioidaan uudelleen.” Maksuttomien metsästys- ja kalastuslupien saantia on jo viime vuosina tiukennettu.

Lisätietoja:

Erätalousjohtaja Jukka Bisi, Metsähallitus, 040 537 0993
Viestintäpäällikkö Aku Ahlholm, Metsähallituksen Eräpalvelut, 040 481 4890
etunimi.sukunimi@metsa.fi