Julkaistu 28.10.2021

Vuoden 2022 kalastonhoitomaksu myyntiin 2.11. − nopeille kalastuskortti jouluksi

Kalenterivuoden 2022 kalastonhoitomaksu tulee myyntiin 2.11.2021. Kalastonhoitomaksun voi lunastaa Metsähallituksen myyntikanavista tai R-kioskeista kautta maan.

Kalastonhoitomaksun voi ostaa Metsähallituksen verkkokaupasta osoitteesta Eraluvat.fi, Eräluvat-sovelluksella, palvelunumerosta 020 69 2424, R-kioskeista, Metsähallituksen luontokeskuksista ja muista paikallisista sopimusmyyntipisteistä (Eraluvat.fi). Kalastonhoitomaksun hinta pysyy ennallaan, 45 € / kalenterivuosi, 15 € / 7 vrk ja 6 € / 1 vrk.

Kalastonhoitomaksu on henkilökohtainen kalastuslupa, mutta sen voi lunastaa myös toiselle henkilölle. Oston yhteydessä tulee ilmoittaa luvanhaltijan nimi, osoite ja syntymäaika.

Kaikille luvanhaltijoille, joille on lunastettu koko kalenterivuoden 2022 kalastonhoitomaksu ensimmäisen myyntivuorokauden eli 2.11.2021 aikana, tullaan postittamaan laminoitu kalastuskortti ennen joulua. Lue lisää kalastuskortista ja ohjeet sen hankkimiseen (Eraluvat.fi).

− Haluamme huomioida päivän kampanjalla etenkin talvikalastajia, jotka saavat paperisen kalastuskortin Suomu-lehden mukana vasta huhtikuussa. Osa kalastajista suosii sähköisiä lupatodisteita, joten lahjahankintana vettä hylkivä kortti ilahduttaa nimenomaan perinteisestä kalakortista pitäviä, sanoo Metsähallituksen erätalousjohtaja Jyrki Tolonen.

Kalastonhoitomaksu tulee kalastuslain mukaan maksaa, jos on 18–64-vuotias ja ravustaa tai kalastaa muulla tavoin kuin pilkkimällä, onkimalla tai silakkaa litkaamalla. Pelkkä kalastonhoitomaksu oikeuttaa kalastamaan yhdellä vavalla ja vieheellä vesissä, joissa kalastusta ei ole rajoitettu. Useammalla vavalla ja yhdelläkin pyydyksellä kalastamiseen vaaditaan lisäksi vesialueen omistajan lupa. Lupa vaaditaan myös kalastonhoitomaksusta ikänsä puolesta vapautetuilta.

Kalastaessa tulee olla mukana joko paperinen tai sähköinen todiste kalastonhoitomaksun suorittamisesta, esimerkiksi kalastuskortti, maksukuitti tai Eräluvat-sovellus. Kalastajan on varauduttava osoittamaan myös henkilöllisyytensä. Myös ne kalastajat, joiden ei ikänsä puolesta tarvitse maksaa kalastonhoitomaksua, on pyydettäessä todistettava ikänsä valvojalle.

Kalastonhoitomaksut kerää Metsähallitus, joka tilittää varat maa- ja metsätalousministeriölle. Maa- ja metsätalousministeriö ja ELY-keskukset myöntävät varoja kalavesien kestävän käytön ja hoidon suunnitteluun ja toimeenpanoon, kalastuksenvalvontaan, kalastusharrastuksen edistämiseen, kalatalousalan neuvontapalveluihin, kalatalousalueiden toimintaan sekä omistajakorvauksiin.

− Vapaa-ajankalastuksen suosion myötä kasvanut kalastonhoitomaksujen tuotto tarkoittaa parempia mahdollisuuksia kalavesien hoitoon ja kalastuksen edistämiseen. Toivomme monien kokevan hienoja luontoelämyksiä kalastuksen parissa ensi vuonnakin, Jyrki Tolonen sanoo.

Kalenterivuoden 2021 kalastonhoitomaksu on myynnissä 10.12.2021 asti, jonka jälkeen kuluvalle vuodelle voi edelleen lunastaa vuorokauden ja seitsemän vuorokauden kalastonhoitomaksuja.

Lue lisää eraluvat.fi/kalastonhoitomaksu

Lisätietoja:
Olli Urpanen, erikoissuunnittelija, Metsähallitus, olli.urpanen@metsa.fi, 020 639 5056
Kirsi Suojoki, erikoissuunnittelija, Metsähallitus, kirsi.suojoki@metsa.fi, 040 186 5875

Maa- ja metsätalousministeriö
Metsähallitus, Eräpalvelut
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset
Luonnonvarakeskus
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö ry
Kalatalouden Keskusliitto
Suomen sisävesiammattikalastajien liitto ry
Suomen Ammattikalastajaliitto ry