Julkaistu 4.11.2020

Vuoden 2021 kalastonhoitomaksu myynnissä − hyvinvointia tuova lahjaidea yhä useammalle suomalaiselle

Vuoden 2021 kalastonhoitomaksu tuli myyntiin marraskuun alussa. Tänä kesänä kalastus sai paljon uusia harrastajia, ja kuluvan vuoden kalastonhoitomaksujen tuotto on ylittänyt jo 10 miljoonaa euroa. Metsähallitus kannustaa varmistamaan läheisen luontoharrastuksen jatkumisen antamalla kalastonhoitomaksun lahjaksi isänpäivänä tai jouluna, jolloin kalastusoikeus kestää koko alkavan kalenterivuoden.

Kalastonhoitomaksu oikeuttaa kalastamiseen yhdellä vieheellä lähes koko maassa vesistöissä, joissa kalastusta ei ole rajoitettu. Moni aktiivinen kalastaja maksaakin kalastonhoitomaksun koko kalenterivuodeksi heti sen tultua myyntiin. Kalastonhoitomaksusta on tullut myös suosittu, saajansa ja luonnon hyvinvointia lisäävä lahjatuote etenkin viime hetken lahjanhankkijoille. Viime joulukuun vilkkain myyntipäivä oli jouluaaton aatto, jolloin lunastetuista kalastonhoitomaksuista reilusti yli puolet ostettiin jollekin toiselle kuin itselle.

Poikkeusvuonna kalastonhoitomaksun arvoa lahjatuotteena lisää sen riskittömyys. Lahjan voi ostaa verkkokaupasta ja maksukuitin voi toimittaa saajalle sähköpostitse silloinkin, kun tapaaminen ei onnistu. Harrastajajoukon monipuolistuminen on huomioitu tuomalla Eräluvat.fi-sivuille erilaisille kalastajille sopivia isänpäivä- ja joulukortteja liitettäväksi maksukuitin mukaan.

− Maksuilla ylläpidetään kalastusmahdollisuuksia, ja vastuulliset kalastajat haluavat osaltaan turvata kalavesien hoidon. Lahjavalintana kalastonhoitomaksu on myös 65 vuotta täyttäneille hyvä tapa varmistaa kalastuksen ja nuoremman polven luontosuhteen jatkuminen, sanoo Metsähallituksen erätalousjohtaja Jukka Bisi.

Kalastonhoitomaksu tulee kalastuslain mukaan maksaa, jos on 18—64-vuotias ja kalastaa muuten kuin pilkkimällä, onkimalla tai silakkaa litkaamalla. Maksun voi lunastaa koko kalenterivuodeksi, viikoksi tai vuorokaudeksi.

Vuoden 2021 kalastonhoitomaksun voi ostaa Metsähallituksen verkkokaupasta osoitteesta www.eraluvat.fi, palvelunumerosta 020 69 2424 sekä Metsähallituksen luontokeskuksista.

R-kioskeihin ja Eräluvat-sovellukseen kalenterivuoden 2021 kalastonhoitomaksu tulee myyntiin myöhemmin Eräluvat-sivustolla ilmoitettavana ajankohtana. Sovelluksella kalastonhoitomaksun voi ostaa ainoastaan itselleen.

Kalenterivuoden 2020 kalastusoikeuden kattava kalastonhoitomaksu on myynnissä kaikissa myyntikanavissa 10.12. saakka, jonka jälkeen loppuvuoden ajan voi lunastaa vuorokausi- ja viikkomaksuja.

Kalastonhoitomaksut kerää Metsähallitus, joka tilittää varat maa- ja metsätalousministeriölle. Maa- ja metsätalousministeriö ja ELY-keskukset myöntävät varoja kalavesien kestävän käytön ja hoidon suunnitteluun ja toimeenpanoon, kalastuksenvalvontaan, kalastusharrastuksen edistämiseen, kalatalousalan neuvontapalveluihin, kalatalousalueiden toimintaan sekä omistajakorvauksiin.

Lue lisää eraluvat.fi/kalastonhoitomaksu

Lisätietoja:
Kirsi Suojoki, erikoissuunnittelija, Metsähallitus, kirsi.suojoki@metsa.fi, 040 186 5875
Olli Urpanen, erikoissuunnittelija, Metsähallitus, olli.urpanen@metsa.fi, 020 639 5056

Maa- ja metsätalousministeriö
Metsähallitus, Eräpalvelut
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset
Luonnonvarakeskus
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö ry
Kalatalouden Keskusliitto
Suomen sisävesiammattikalastajien liitto ry
Suomen Ammattikalastajaliitto ry