Julkaistu 29.11.2023

Uusi Urho Kekkosen kansallispuiston lähtöportti on nähtävyys , jonka tehtävänä on houkutella retkeilijät ja kansainväliset matkailijat tiedon äärelle

Päivitetty 11.12.2023: Ennakkoilmoituksesta poiketen ei virallisia avajaisia järjestetä.

Urho Kekkosen kansallispuisto on saanut Saariselälle uuden näyttävän lähtöportin. Niin suomalaiset retkeilijät kuin kansainväliset matkailijat saavat juuri valmistuneelta lähtöportilta ajankohtaiset tiedot kansallispuistossa liikkumiseen. Lähtöportti on suunniteltu itsessään nähtävyydeksi, jotta kansallispuisto näkyisi alueella aiempaa paremmin ja tavoittaisi myös alueella liikkuvat kansainväliset matkailijat.  

– Saariselän matkailuyritykset ovat toivoneet jo vuosia, että kansallispuisto näkyisi paremmin matkailijoille, jotka tulevat alueelle ainutlaatuisen luonnon takia, mutta eivät välttämättä löydä kansallispuistoa. Näyttävä lähtöportti antaa nyt ratkaisun tähän haasteeseen, virkistyskäyttöpäällikkö Pirjo Seurujärvi Metsähallituksen Luontopalveluista sanoo.

Korkea, kodan mallinen, avoin rakennus lumisessa maisemassa. Taivas on tumma, kota valaistu sisältä ja kodassa seisoo ihmisiä katsomassa infotauluja.
Urho Kekkosen kansallispuiston uusi lähtöportti alkutalvella 2023. Kuva: Metsähallitus.

Tänä vuonna nelikymppisiään juhliva Urho Kekkosen kansallispuisto on käyntimääriltään Suomen toiseksi suosituin. Viime vuonna käyntejä oli 405 400. Saariselän alueen matkailu on kansainvälistä: puolet yöpymisistä tulee kansainvälisistä matkailijoista.

Kansallispuisto on tunturierämaata, jossa liikkujan pitää oman turvallisuutensakin takia olla varautunut arktisiin olosuhteisiin. Lähtöportilta löytyy tietoa kansallispuiston luonnosta, reiteistä sekä käytännön ohjeita luonnonsuojelualueella liikkuville. Diginäytöillä pyörii retkeilijöitä koskettavaa ajankohtaista ja päivittyvää tietoa esimerkiksi latujen kunnossapidosta.

– Nyt tärkeä tieto on näyttävästi esillä siellä, missä reitit alkavat. Matkailijat ohjautuvat portille luontevasti ja kulkevat portin läpi Saariselän ja kansallispuiston reiteille, olivatpa liikkeellä lumikenkäillen, hiihtäen, jalan tai pyöräillen. Lähtöportin avulla saamme vahvistettua matkailun ja retkeilyn asiakasturvallisuutta, kestävyyttä ja luonnon arvostuksen ja kunnioituksen viestiä, Seurujärvi kertoo.

Lähtöportin on suunnitellut arkkitehtitoimisto Neva Oy.

Metsähallituksen Luontopalvelut vastaa kansallispuistojen hoidosta.

Ulkomaiset turistit saapuvat tunturiin usein liian kepeissä hepenissä – lähtöportti muistuttaa tästäkin aiheesta

Lappiin odotetaan vilkasta talvimatkailusesonkia. Kansainväliset turistit haluavat usein vierailla myös kansallispuistoissa. Erityisesti lyhyet päiväretket ovat ulkomaisten turistien suosiossa.

Metsähallituksen Luontopalvelujen asiakaspalvelussa huomataan usein, että Lapin kylmät olosuhteet yllättävät ulkomaalaiset vierailijat.

– Osa Suomen luonnon ihastelijoista suuntaa retkille ilman hanskoja tai pipoa. Aina ei ihan ymmärretä, millainen keli on tunturissa, Seurujärvi sanoo.

Pukeutumisohjeiden selkeyteen on kiinnitetty erityistä huomiota myös uudella Urho Kekkosen kansallispuiston lähtöportilla. Erityisesti havainnollistaviin kuviin on panostettu, ettei lämpimien vaatteiden tärkeyden ymmärtäminen jäisi kielimuurista kiinni.

Toinen asia, mistä retkeilijöitä säännöllisesti muistutellaan, on kännyköiden toiminnan epävarmuus. Kenttä katoaa kairassa nopeasti. Pakkasella kartta kannattaa olla mukana paperisena, koska kännyköistä voi nopeasti huveta akku.

Luontopalvelujen ohjeistuksen tavoitteena on saada kansallispuistokävijät arvostamaan ja kunnioittamaan arvokasta suojeltua luontoa.

– Älä jätä luontoon itsestäsi jälkiä, esimerkiksi roskia tai tee kivikasaa. Myös näistä muistuttelemme vierailijoita säännöllisesti, Seurujärvi sanoo.

Katso miltä lähtöportilla näyttää, video (instagram.com).

Lisätietoa:

Virkistyskäyttöpäällikkö Pirjo Seurujärvi, Metsähallitus, Luontopalvelut: p. 0206 39 7704, pirjo.seurujarvi@metsa.fi

Urho Kekkosen kansallispuisto (luontoon.fi)

Aiheesta aiemmin:

Tiedote 15.9.2023: Muutoksia Urho Kekkosen kansallispuiston asiakaspalvelussa: kansallispuiston portti tarjoaa tietoa 24/7, Kiehisen tilat sulkeutuvat (luontoon.fi)