Pantapeura suden saaliiksi Lauhanvuoressa

MetsäpeuraLIFE-hankkeessa Lauhanvuoren totutustarhasta neljä vuotta sitten vapautettu metsäpeuravaadin löydettiin kuolleena kansallispuiston pohjoispuolelta. Peura oli jäänyt suden saaliiksi.

Kuollut vaadin oli syntynyt Ähtärin eläinpuistossa keväällä 2017. Se tuotiin Lauhanvuoren totutustarhaan 1,5-vuotiaana ja vapautettiin vähän yli vuoden mittaisen tarhausjakson jälkeen kesällä 2020. Koska peuralle oli vapautuksen yhteydessä asennettu GPS-panta, pystyttiin sen liikkeitä seuraamaan vapautuksen jälkeen.

Toukokuun toisella viikolla pannan paikannukset jäivät osoittamaan samaan kohtaan. Maastotarkistuksella paikalta löydettiin suureksi osaksi syöty peuranruho ja jälkiä kamppailusta.

”Raadon tuntumasta löytyi sudenjälkiä, ja tapa, jolla peura oli tapettu, viittasi sekin suden saalistukseen”, kertoo metsäpeura-asiantuntija Sakari Mykrä-Pohja Metsähallituksesta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Lauhanvuoreen tai Seitsemiseen vapautetun metsäpeuran on vahvistettu joutuneen suurpedon saaliiksi. ”On tietenkin mahdollista, että pedot ovat tappaneet muitakin peuroja, mutta meidän tietoomme niitä ei ole tullut”, Mykrä-Pohja täsmentää.

Kuvassa suden tappaman metsäpeuran raato. Nainen irrottaa metsäpeuralta päätä, joka lähetetään Ruokavirastoon tutkittavaksi.
Kuolleena löydetyn metsäpeuran pää irrotettiin ja lähetettiin Ruokavirastoon tutkittavaksi. Loput raadosta jätettiin paikoilleen. Kuva: Milla Niemi, Metsähallitus

Susien saaliiksi joutuminen on Luonnonvarakeskuksen pannoittamien metsäpeuravaadinten yleisin kuolinsyy (ks. Pöllänen ym. 2023, link.springer.com). Karhut tappavat erityisesti pieniä vasoja, mutta varsinkin keväällä ne voivat saalistaa myös aikuisia peuroja. Myös ilves ja ahma voivat sopivissa olosuhteissa tappaa aikuisen metsäpeuran.