Julkaistu 26.6.2019

Miltä Pohjanlahti näyttää sadan vuoden kuluttua?

Miltä Pohjanlahti näyttää 2120? Millainen meri on lapsenlapsillamme? Suuri ECOonnect-yhteistyöhanke Pohjanmaan, Västernorrlandin sekä Västerbottenin välillä selvittää, miten meri muuttuu tulevan sadan vuoden aikana. Ilmastonmuutos vaikuttaa Pohjanlahden asukkaisiin tavoilla, jotka ovat vielä hämärän peitossa.

– Ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan pinnanalaiseen elämään. Meidän on tärkeää tietää jo nyt, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, sanoo erikoissuunnittelija Roosa Mikkola Metsähallituksesta.

Tänä kesänä meribiologit sukeltavat ja ottavat pehmeän pohjan pohjaeläinnäytteitä. Interreg Botnia-Atlantica VA -hanke ECOnnect yhdistää uusimmat ilmastonmuutosskenaariot niihin tietoihin, joita meillä on meren nykytilasta. Hanke tuottaa aineistoa päättäjille kestävän merialuesuunnittelun tueksi, mutta myös paikallisille siitä, kuinka ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan olennaisiin palveluihin, joita meri tuottaa.

Pohjanlahti on erityinen alue Itämerellä. Matalan suolapitoisuuden takia monet lajit ovat äärirajoillaan. Tulevaisuuden lisääntyvä sadanta madaltaa jo entuudestaan alhaista suolapitoisuutta, mikä johtaa monen lajin katoamiseen alueelta. Sen sijaan makean veden lajien määrä saattaa lisääntyä. Itämeren alueelle on tuotettu ilmastonmuutosmalleja eri ilmastonmuutosskenaarioille. Muutoksen vaikutukset eri luontotyyppeihin sekä lajeihin ja niiden kytkeytyneisyyteen, eli lajien mahdollisuuteen levittäytyä, ovat vielä epäselviä.

Suolaisen veden kalat kuten merikutuinen siika ja silakka uhkaavat taantua, kun taas makean veden lajien, kuten särkikalojen ja kuhan, elinolosuhteet paranevat. Mahdollisuudet luisteluun, hiihtoon tai pilkkimiseen heikkenevät vähentyneen merijään takia. Alueen asukkaiden tänään itsestäänselvyytenä pitämät asiat saattavat olla vain historian havinaa sadan vuoden kuluttua. Toisaalta lämpeneminen saattaa myös tuoda mukanaan ihmiselle hyötyjä, joista emme vielä tiedä.

Yhteistyökumppaneita hankkeessa ovat Metsähallituksen Luontopalvelut, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus sekä Västerbottenin ja Västernorrlandin lääninhallitukset Ruotsista.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset mereen:

  • meri lämpenee
  • meri happamoituu
  • merenpinta nousee
  • suolapitoisuus laskee
  • sateet ja tuuli lisääntyvät

Lisätietoja hankkeesta:
Roosa Mikkola, roosa.mikkola(at)metsa.fi , puh. 040 4810 251 (5.7. 2019 asti
Anette Bäck, anette.back(at)metsa.fi, puh. 040 749 7621 (5.7. alkaen)