Hur mår du Finland? – Ta del i SuomiAreena 10-18.7.2021

Forststyrelsen är riksomfattande aktör, så vi har inkluderat hela Finland i SuomiAreena. Bekanta dig med 21 olika objekt runt om i Finland och delta i SuomiAreena!

Entusiastisk, nöjd eller besviken? – Dela dina erfarenheter och vinn en stugsemester

Hur mår du Finland? – objekten gör dig bekant med naturen och kulturen runt om i landet. Delta i SuomiAreena 10-18.7.2021 och dela dina erfarenheter med hjälp av QR-koden som finns i Forststyrelsens applikation Utflyktskompassen. Samtidigt kan du delta i utlottningen av en stugsemester. Vinnaren meddelas personligen. Inskickade bilder visas på SuomiAreenas evenemangssida och i dess program.

Dela med dig av dina erfarenheter i Utflyktskompassen!

Hur mår du Finland? -objekt

Hur mår du Finland karta

1.Skanslandet, Helsingfors

Salutorget, Helsingfors till Skanslandet, vattenbuss på 20 minuter. Fästningarna på den f.d. fästningsön, de gamla byggnaderna och den rekordstora artrikedomen vittnar om människans och den vilda naturens samexistens. I sommar kan du bekanta dig med det internationella bildkonsteve- nemanget Helsinki Biennaals verk på Skanslandet 12.6-26.9.2021.

QR-kod: Alexanderbatteriets utsiktsplats

Bekanta dig (utinaturen.fi)

2. Karkali naturreservat, Lojo

Karkali naturreservat är ett av Södra Finlands finaste lundområden. Till skillnad från naturparker i allmänhet är Karkali även öppen för friluftsbesökare. Du får dock bekanta dig med parken och dess sevärdheter endast enligt den skyltade leden, eftersom områdets känsliga natur inte tål det slitage som friluftslivet orsakar.


QR-kod: Karkali parkeringsplats

Bekanta dig (utinaturen.fi)

3. Finlands naturum Haltia, Esbo

Finlands naturum Haltia, Esbo
Finlands naturum Haltia är porten till Noux nationalpark i Esbo. Haltias utställningar och mångsidiga tjänster i vacker miljö fungerar som startpunkt för längre och kortare vandringsleder. Fram till nästa vår kan du uppleva utställningen Ladda hjärnan i naturen, som introducerar dig till naturens hälsoeffekter och ger idéer om hur du kan njuta av dem mer medvetet än tidigare.

QR-kod: naturums gårdsplan

Bekanta dig (utinaturen.fi)

4. Klemetskogs forskningsskog, Tusby

Forskningsskogen i Klemetskog grundades 1923, området förvaltas av Forststyrelsen och används nu av Naturresursinstitutet. Området är ett av de 13 områden som är reserverade för skogs- forskning i Finland och i området undersöks bland annat vårtbjörk- ens anpassning till klimatförändringar samt skogsträdens fröskörd Vårdade skogsdungar i olika utvecklingsstadier och odlingar av trädarter erbjuder intressanta besöksmål och som mångbruksskog är området ett populärt utflyktsmål för friluftsliv och skogsutflykter.

QR-kod: Professorin pytinki, Maisalantie 209, Tusby

Karta över Klemetskog (Naturresursinstitutet, pdf)

5. Langinkoski, Kotka

År 1889 byggdes en kejserlig fiskestuga i Langinkoski, där kejsaren Alexander III kunde njuta av laxfisket i forsen. I Langinkoski naturskyddsområde finns en trädartspark som anlades 1959. I parken har 21 olika trädarter planterats. I forsen kan du med tillstånd fjärilsfiska.

QR-kod: Stigkorsningen till den kejserliga fiskestugan.

Bekanta dig (eraluvat.fi/se/)

6. Salutorget i Björneborg, Björneborg

Det traditionella Salutorget i Björneborg tillsammans med saluhallen, gågatan och företagen i området bildar en trivsam och levande stadskärna.
Tänä kesänä SuomiAreenan aikaan Pori-lavalla järjestetään ohjelmaa 12.-16.7. Forsstyrelsens mångsidiga Hur mår du Björneborg? -där du kan delta i programmet den 15 juli kl. 11-16, välkommen!

QR-kod: Pori-scenen

Bekanta dig (metsa.fi/sv/)

7. Linnansaari nationalpark, Nyslott

Vid Linnansaari nationalparks öppna fjärdar skymtar du öar och frodiga lundar som gömmer sig bakom strandklipporna. Bekanta dig med saimenvikarens hemvatten med båt eller kanot och upplev Saimens insjönatur när den är som vackrast. I nationalparkens vatten kan du också röra dig med hjälp av rutt- och charterbåttrafik.

QR-kod: Sammakkoniemi

Bekanta dig (utinaturen.fi)

8. Tallens fröodling, Jorois

Välkommen till tallfröodlingen 404 i Suhola. Fröodlingen är en plats där man genetiskt har grupperat de bästa träden i Finland för fröproduktion och sedan används för att förnya skogarna. Fröna mognar till hösten i skydd av kottens fjäll, varefter kottarna samlas in, öppnas i kottugnens värme och fröna skakas av. Titta också in i granfröodlingen 403 Suhola till höger om raderna med tallar.

QR-kod: Pasalantie 593, Jorois

9. Kvarkens världsarvsområde, Vasa

Den ständigt stigande och steniga skärgården i Kvarken är Finlands enda naturarvsobjekt på Unescos världsarvslista. Världsarvet som sträcker sig över gränsen mellan Höga Kusten och Kvarkens skärgård är den bästa platsen i världen att uppleva landhöjningen. I skärgården, som formats av den senaste istiden, framhävs landhöjningen med nya grynnor och underbara labyrintliknande moränåsryggar. Du kan bekanta dig med Kvarkens skärgård både på land och till havs.

QR-kod: Kvarkens kundserviceställe

Bekanta dig (utinaturen.fi)

10. Ruunaa friluftsområde, Lieksa

Ruunaa är känt för sina forsar och är därför en favorit bland fiskare och forspaddlare. I Ruunaa kan du njuta av lugnet i naturen, av brusande forsar och många aktiviteter på egen hand eller under ledning av erfarna guider. I området erbjuds Forststyrelsens och samarbetsföretagarnas mångsidiga tjänster och objektet lämpar sig för vandrare i alla åldrar och olika kondition året runt.

QR-kod: Ruunaa friluftsområdes gårdsplan

Bekanta dig (utinaturen.fi)

11. Vindparken i Annankangas, Brahestad

Annankangas, Brahestad finns en modern vindkraftspark som blev färdig 2017 och som har utvecklats i samarbete mellan Forststyrelsen och Suomen Hyötytuuli. Där finns tio vindkraftverk med vardera 3,45 megawatt, dess totala höjd är cirka 210 meter och parkens årliga elproduktion är cirka 115 000 MWh. Mängden motsvarar det årliga energibehovet för cirka 6 200 eluppvärmda egnahemshus. Området kan användas normalt för friluftsliv men det är skäl att undvika att slå läger i kraftverkens omedelbara närhet.

QR-kod: N=7153610.924, E=393853.250

Bekanta dig (metsa.fi)

12. Soiva metsä, Suomussalmi

Soiva Metsä är ett system för stora instrument som byggdes i skogen 1996 och som ligger i Forststyrelsens mångbruksskog. En kombination av naturstig och kulturobjekt kan även upplevas för rullstolsbundna.

QR-kod: Början av Soiva Metsä skogsstig

Bekanta dig (suomussalmi.fi)

13. Hossa nationalpark, Suomussalmi

Det är lätt att ta sig till skogarna och vattnen i Hossa, samtidigt som du går längs samma rutter som områdets första invånare för 10 000 år sedan. Bekanta dig med bergsmålningarna i Värikallio och lär dig mera om livet under vattnet i sjön Öllöri, där Forststyrelsens Jakt- och fiske- tjänster har placerat en kamera. Tilläggsuppgifter i naturum.

QR-kod: Naturums gårdsplan

Bekanta dig (utinaturen.fi)

14. Iso-Syöte, Pudasjärvi

I Iso-Syöte kan du året runt njuta av stug- och friluftsliv i terrängen vid vårt sydligaste fjäll. Vandring, skidåkning och terrängcykling kan ordnas längs korta rutter vid sidan av stigarna ända till Syöte nationalpark. Pudasjärvi stad och Forststyrelsen utvecklar Syötes kärnområde. Planerna är att skapa ett fungerande och trivsamt centra.

QR-kod: Kellarilampi vindskydd

Bekanta dig (utinaturen.fi)

15. Bottenvikens öar, Torneå

Området kring Bottenvikens öar består av tiotals öar som ligger rätt så åtskilda från varandra. Bäst kan du bekanta dig med det vackra kulturlandskapet och det rika fågellivet med båt. Många av öarna är sedan gammalt bas för fiskare och har serviceutrustning för dem som rör sig till havs. En del av öarnas betes- och hagmarker sköts sommartid av får.

QR-kod: Selkä-Sarvi friluftsbas

Bekanta dig (utinaturen.fi)

16. Oulanka nationalpark, Kuusamo

Oulankas nationalpark med sina många rutter och hängbroar leder dig till mäktiga forsar. På Kiutaköngäs, som omges av röda klippor, får du uppleva den uråldriga vattenkraften som har charmat vandrarna ända sedan stenåldern.

QR-kod: Kiutaköngäs

Bekanta dig (utinaturen.fi)

17. Pilke vetenskapsmuseum, Rovaniemi

Vetenskapsmuseum Pilkes utställning tar dig med på en forsknings- resa till aktuella skogsteman och i Pilke Shop finns produkter för alla. På Pilke Info får du information om alla Forststyrelsens tjänster – från fisketillstånd till friluftsrådgivning. I Pilkes byggnad av trä får du bekanta dig med skogarna i norr med alla sinnen och på egen hand.

QR-kod: vetenskapsmuseets gårdsplan

Bekanta dig (tiedekeskuspilke.fi)

18. Kivitunturi, Savikoski

Kivitunturis naturstig presenterar den ståtliga fjäll- och skogsnaturen i östra Lappland på ett mångsidigt sätt: spår av istiden, raviner, stenåsar, grankärr, bäckar och fantastiska fjärrlandskap. Gå längs hängbron, ta en paus i Äitipetäjänlampi och njut av mångsidiga naturupplevelser.

QR-kod: Äitipetäjänlampi

Bekanta dig (utinaturen.fi)

19. Pallas-Yllästunturi nationalpark, Kolari

I Pallas-Yllästunturi nationalpark och dess närområden finns det många alternativ för friluftsliv på egen hand och för ledda aktiviteter året runt. Forststyrelsen samarbetar med lokala aktörer för att för alla garantera en ren natur och möjlighet att njuta av den även i framtiden. På stranden av Kesänkijärvi i Ylläs möts fjäll, stigar, skogar och vatten vilket gör det enkelt att ta sig till det unika landskapet.

QR-kod: Kesänkijärvi vindskydd

Bekanta dig (utinaturen.fi)

20. Fjäll-Lapplands naturum, Enontekio

Peurapolku, som startar från Fjäll-Lapplands naturum och går söder om Jyppyrävaara, presenterar forntida hjortfångst. Längs stigen finns flera gamla fångstgropar, snår och skyltar som berättar om hjortfångstkulturen. Stigen är markerad med klövavtryck som fästs vid hjortstatyer och den förenas också med andra stigar i närheten av naturumet.

QR-kod: naturstig

Bekanta dig (utinaturen.fi)

21. Övre Lapplands naturum Siida, Enare

I samemuseet och naturum Siida kan du bekanta dig med den urtida och levande samekulturen samt den arktiska naturen. På friluftsmuseets område finns nästan femtio byggnader och konstruktioner, vissa kan du gå in i och uppleva livet från förr i tiden. Kom ihåg att röra dig längs den markerade stigen, eftersom friluftsmuseets område är fredat med stöd av lagen om fornminnen.

QR-kod: friluftsmuseum

Bekanta dig (utinaturen.fi)