Mitä kuuluu Suomi? – Ota osaa SuomiAreenaan 10.-18.7.2021

Metsähallitus on maanlaajuinen toimija, joten olemme ottaneet SuomiAreenaan mukaan koko Suomen. Tutustu 21 erilaiseen kohteeseen ympäri Suomen ja osallistu SuomiAreenaan!

Mitä kuuluu Suomi? -kohteet

Jokaisessa kohteessa on kyltti, jossa on QR-koodi ja www-osoite, jotka johtavat Retkikompassiin kohteen sivulle. Retkikompassissa pääset kertomaan kokemuksestasi ja lähettämään kuvia kahden tehtävänannon kautta. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan kaksi mökkilahjakorttia Lomarenkaan mökkeihin. Arvonnan säännöt löydät Retkikompassista. Lähetettyjä kuvia näytetään Metsähallituksen SuomiAreenan tapahtumasivustolla ja tapahtuman ohjelmissa.

Mitä kuuluu Suomi? – kokemuksia

1. Vallisaari, Helsinki

Vallisaareen pääsee vesibussilla 20 minuutissa Helsingin Kauppatorilta. Entisen linnakesaaren linnoitukset, vanhat rakennukset ja ennätyksellinen lajirunsaus kertovat ihmisen ja villin luonnon rinnakkaiselosta. Tänä kesänä Vallisaaressa pääsee tutustumaan myös kansainvälisen kuvataidetapahtuman Helsinki Biennaalin teoksiin 12.6.-26.9.2021.

Tutustu (luontoon.fi)

2. Karkalin luonnonpuisto, Lohja

Karkalin luonnonpuisto on yksi Etelä-Suomen hienoimmista lehtoalueista. Toisin kuin luonnonpuistot yleensä, Karkali on avoinna myös retkeilijöille. Puistoon ja sen nähtävyyksiin saa kuitenkin tutustua vain viitoitetulta reitiltä, koska alueen herkkä luonto ei kestä retkeilyn aiheuttamaa kulutusta.

Tutustu (luontoon.fi)

3. Suomen luontokeskus Haltia, Espoo

Suomen luontokeskus Haltia on Nuuksion kansallispuiston portti, Espoossa. Haltian näyttelyt ja monipuoliset palvelut upeissa puitteissa toimivat lähtöpaikkana pidemmille ja lyhyille luontoreiteille. Ensi kevääseen asti on koettavissa Lataa aivosi luonnossa -näyttely, joka tutustuttaa luonnon terveysvaikutuksiin ja antaa ideoita niistä nauttimiseen aiempaa tietoisemmin.

Tutustu (luontoon.fi)

4. Ruotsinkylän tutkimusmetsä, Tuusula

Ruotsinkylän tutkimusmetsä on perustettu vuonna 1923, alue on Metsähallituksen hallinnoima ja nyt Luonnonvarakeskuksen käytössä. Alue on yksi Suomen 13:sta metsäntutkimuskäyttöön varatuista alueista ja alueella tutkitaan muun muassa rauduskoivun sopeutumista ilmastonmuutokseen sekä metsäpuiden siemensatoa. Hoidetut eri kehitysvaiheessa olevat metsiköt ja puulajien viljelmät tarjoavat kiinnostavia tutustumiskohteita ja monikäyttömetsänä alue on myös suosittu ulkoilu- ja metsäretkikohde.

Ruotsinkylän reittikartta (Luonnonvarakeskus, pdf)

5. Langinkoski, Kotka

Langinkoskelle valmistui vuonna 1889 Keisarillinen kalastusmaja, jossa keisari Aleksanteri III nautti lohenkalastuksesta koskella. Langinkosken luonnonsuojelualueella sijaitsee vuonna 1959 perustettu puulajipuisto, johon on istutettu 21 eri puulajia. Koskella pääsee perhokalastamaan luvan hankkimalla.

Tutustu (eraluvat.fi)

6. Porin kauppatori, Pori

Porin perinteikäs Kauppatori yhdessä kauppahallin, kävelykadun sekä alueen yritysten kanssa muodostaa viihtyisän ja eläväisen kaupunkikeskustan.

Tänä kesänä SuomiAreenan aikaan Pori-lavalla järjestetään ohjelmaa 12.-16.7. Metsähallituksen monipuoliseen Mitä kuuluu Pori? -ohjelmaan pääset mukaan torstaina 15.7. klo 11-16, tervetuloa!

Tutustu (metsa.fi)

7. Linnansaaren kansallispuisto, Savonlinna

Linnansaaren kansallispuiston avaria järvenselkiä pilkuttavat saaret ja rantakallioiden takana piileskelevät rehevät lehdot. Tutustu veneillen tai meloen saimaannorpan kotivesiin ja koe Saimaan järviluonto kauneimmillaan. Kansallispuiston vesillä pääsee liikkumaan myös reitti- ja tilausveneliikenteen avulla.

Tutustu (luontoon.fi)

8. Männyn siemenvelijelys, Joroinen

Tervetuloa männyn siemenviljelys 404 Suholaan. Siemenviljelys on paikka, johon on vartettu joukko geneettisesti Suomen puiden parhaimmistoa tuottamaan siemeniä metsien uudistamisen tarpeisiin. Siemenet kypsyvät käpyjen suomujen suojissa syksyksi, jonka jälkeen kävyt kerätään, aukaistaan käpyuunien lämmössä ja karistetaan niistä siemenet. Käy kurkkaamassa myös mäntyrivien oikealta laidalta löytyvää kuusen siemenviljelystä 403 Suhola.

Osoite: Pasalantie 593, Joroinen

9. Merenkurkun maailmanperintöalue, Vaasa

Merenkurkun jatkuvasti kohoava kivikkoinen saaristo on Suomen ainoa luonnonperintökohde Unescon maailmanperintöluettelossa. Korkearannikon ja Merenkurkun saariston rajaa ylittävä maailmanperintökohde on paras paikka maailmassa kokea maankohoamista. Viimeisen jääkauden muovaamassa saaristossa maankohoaminen paljastaa uusia karikoita ja ihmeellisiä labyrinttimaisia moreeniharjanteita. Merenkurkun saaristoon pääsee tutustumaan niin maalta, kuin mereltäkin.

Tutustu (luontoon.fi)

10. Ruunaan retkeilyalue, Lieksa

Ruunaa on tunnettu koskistaan, ja siksi se onkin kohteena kalastajien ja koskimelojien kestosuosikki. Ruunaalla luonnon rauhasta, koskien kuohuista ja monista aktiviteeteista pääsee nauttimaan omatoimisesti tai kokeneiden oppaiden johdolla. Alueella on tarjolla Metsähallituksen ja yhteistyöyrittäjien monipuoliset palvelut, ja kohde sopiikin kaiken ikäisille ja kaiken kuntoisille retkeilijöille ympäri vuoden.

Tutustu (luontoon.fi)

11. Annankankaan tuulivoimapuisto, Raahe

Raahen Annankankaalla sijaitsee vuonna 2017 valmistunut moderni tuulivoimapuisto, joka on kehitetty Metsähallituksen ja Hyötytuulen yhteistyönä. Siellä on kymmenen 3,45 megawatin tuulivoimalaa, joiden kokonaiskorkeus on noin 210 m ja puiston vuotuinen sähköntuotanto noin 115.000 MWh. Määrä vastaa noin 6 200 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista energiantarvetta. Aluetta voi käyttää normaalisti ulkoiluun, mutta leiriytymistä voimaloiden välittömässä läheisyydessä on syytä välttää.

Tutustu (metsa.fi)

12. Soiva metsä, Suomussalmi

Soiva Metsä on vuonna 1996 metsään rakennettujen suurikokoisten soitinten järjestelmä, joka sijaitsee Metsähallituksen monikäyttömetsässä. Luontopolun ja kulttuurikohteen yhdistelmä on koettavissa myös pyörätuolilla kulkien.

Tutustu (suomussalmi.fi)

13. Hossan kansallispuisto, Suomussalmi

Hossan maisemissa metsiin ja vesille pääsee vaivattomasti, samalla kuljet samoja reittejä kuin alueen ensimmäiset asukkaat 10 000 vuotta sitten. Tutustu Värikallion kalliomaalauksiin ja opi lisää Öllöri-järven vedenalaisesta elämästä, sillä sinne on sijoitettu Metsähallituksen Eräpalveluiden kamera: Öllörin ahvenlive

Tutustu (luontoon.fi)

14. Iso-Syöte, Pudasjärvi

Iso-Syötteellä pääsee nauttimaan mökkeilystä ja ulkoilusta eteläisimmän tunturimme maastoissa ympäri vuoden. Patikointi, hiihto ja maastopyöräily on mahdollista lyhyiltä reiteiltä aina polkujen ulkopuolelle Syötteen kansallispuiston uumeniin asti. Pudasjärven kaupunki sekä Metsähallitus kehittävät Syötteen ydinaluetta, suunnitelmissa on luoda toimiva ja viihtyisä keskusta.

Tutustu (luontoon.fi)

15. Perämeren saaret, Tornio

Perämeren saarten alue koostuu kymmenistä, toisistaan melko erillään sijaitsevista saarista. Parhaiten upeisiin perinnemaisemiin ja rikkaaseen linnustoon pääsee tutustumaan veneellä. Useat saarista ovat vanhastaan kalastajien tukikohtia ja niillä on palveluvarustusta merellä liikkujia ajatellen. Osaa saarien laitumista ja hakamaista hoitavat kesäisin lampaat.

Tutustu (luontoon.fi)

16. Oulangan kansallispuisto, Kuusamo

Oulangan kansallispuiston lukuisat reitit ja riippusillat johtavat sinut komeiden koskien äärelle. Punaisten kallioiden kehystämällä Kiutakönkäällä pääset kokemaan ikiaikaisen veden voiman, joka on hurmannut kulkijoita jo kivikaudelta asti.

Tutustu (luontoon.fi)

17. Tiedekeskus Pilke, Rovaniemi

Tiedekeskus Pilkkeen näyttely vie tutkimusmatkalle ajankohtaisiin metsäteemoihin ja Pilke Shop tarjoaa metsän tuotteita kaikille aisteille. Pilke Infosta saat tietoa kaikista Metsähallituksen palveluista – kalastusluvista retkeilyneuvontaan. Puurakenteisessa Pilkkeessä tutustut pohjoisen metsiin kaikilla aisteilla ja itse tehden.

Tutustu (tiedekeskuspilke.fi)

18. Kivitunturi, Savukoski

Kivitunturin luontopolku esittelee komeaa itälappilaista tunturi- ja metsäluontoa monipuolisesti: jääkauden jälkiä, rotkoja, kiviharjanteita, kuusikkokorpia, puronotkoja ja upeita kaukomaisemia. Kulje riippusiltaa, pidä taukoa Äitipetäjänlammella ja nauti monipuolisista luontokokemuksista.

Tutustu (luontoon.fi)

19. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, Kolari

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ja sen lähialueilla on paljon vaihtoehtoja omatoimiseen ulkoiluun sekä ohjattuihin aktiviteetteihin ympäri vuoden. Metsähallitus toimii yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa taatakseen kaikille puhtaan luonnon ja mahdollisuuden nauttia siitä myös tulevaisuudessa. Ylläksellä Kesänkijärven rannalla tunturit, polut, metsät ja vedet kohtaavat mahdollistaen helpon pääsyn ainutkertaisiin maisemiin.

Tutustu (luontoon.fi)

20. Tunturi-Lapin luontokeskus, Enontekiö

Tunturi-Lapin luontokeskukselta lähtevä ja Jyppyrävaaran eteläpuolella kulkeva Peurapolku esittelee muinaista peuranpyyntiä. Polun varrella on useita vanhoja pyyntikuoppia, hangasaitaa sekä peuranpyyntikulttuurista kertovia tauluja. Polku on merkitty peurapatsaisiin kiinnitetyillä sorkan jäljillä ja se yhdistyy myös muihin luontokeskuksen lähipolkuihin.

Tutustu (luontoon.fi)

21. Ylä-Lapin luontokeskus Siida, Inari

Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidassa pääset tutustumaan ikiaikaiseen ja elävään saamelaiskulttuuriin sekä arktiseen luontoon. Ulkomuseon alueella on lähes viisikymmentä rakennusta ja rakennelmaa, joista osaan pääset sisälle tunnelmoimaan entisajan elämää. Muistathan kulkea merkityllä polulla, sillä ulkomuseon alue on muinaismuistolain nojalla rauhoitettu.

Tutustu (luontoon.fi)