Sotahistoria ja ainutlaatuinen luonto Itämeren avoimen ulapan äärellä avautuvat yleisölle, kun Örön saari liitettiin Saaristomeren kansallispuistoon vuoden 2015 alussa.

Örön hallinnasta ja kehittämisestä vastaa nyt Metsähallituksen luontopalvelut. Metsähallituksen tavoitteena on kehittää sata vuotta sotilastukikohtana palvelleesta saaresta luonto- ja saaristomatkailun tukikohta.

Örö sijaitsee Hiittisten saariston eteläosissa Kemiönsaaren kunnassa. Örö on ollut suljettu kohde, mutta viime vuosina sinne on järjestetty opastettuja retkiä, joilla on käynyt noin tuhat matkailijaa kesässä. Hallinnan siirron jälkeen merivoimien toiminta saarella rajoittuu lukittaviin tiloihin, ja Metsähallitus hankkii yrityskumppaneita matkailukäytön kehittämiseksi. Örössä on mm. kaksi venäläisten rakentamaa hienoa kasarmialuetta, joita voidaan vähitellen kunnostaa ja avata matkailutarkoituksiin.

Örön kehittäminen matkailukäyttöön tulee viemään useita vuosia ja vaatimaan investointeja.

Satavuotiasta Örön linnaketta päästiin kuitenkin kesän 2015 alussa juhlimaan niin, että saarella oli silloin jo luontomatkailu- ja virkistyskäyttöpalveluja:

  • Tiedote saaren avautumisesta (1.6.2015)

Kesän kuluessa Örössä kävi 24 000 ihmistä ja rakennushankkeet edistyivät:

  • Tiedote Örön matkailusuosiosta (2.10.2015)

Sotahistoriallisesti merkittävä kohde

Venäläiset aloittivat Örön linnoittamisen vuonna 1915. Örön linnaketta rakennettiin osaksi Pietari Suuren merilinnoitusketjua, jonka tarkoituksena oli suojella Venäjän silloista pääkaupunkia, Pietaria, ensimmäisessä maailmansodassa. Suomen itsenäistyttyä Öröstä tuli osa puolustusvoimien rannikkolinnoitusten ketjua. Linnake osallistui Bengtskärin taisteluun vuonna 1941. Suomen suurimmat tykit, kaksi 305-millistä Obuhovia, katselevat edelleen avomeren suuntaan, mutta nyt ne ovat museotykkejä. Tykit, kasematit ja sotahistoriaan liittyvät elävät tarinat tulevat kuitenkin pysymään tärkeinä kulttuurinähtävyyksinä.

Puolustusvoimien kanssa on myös sovittu, että harjoituksia voidaan tarvittaessa järjestää tulevaisuudessakin ja Örön tykeillä voi ampua merelle.

Harvinaisten lajien suojapaikka

Örö on perhosten ja kotkien saari, jonka hienoilla kedoilla kasvaa harvinaisia kasveja. Liki kahdensadan hehtaarin saaressa on myös vanhaa aarnimetsää, jylhiä kallioita ja hiekkarantoja. Armeija on säästänyt ja suojellut saaren luontoa, vaikka siellä on parhaimmillaan harjoitellut yli 500 varusmiestä. Metsähallitus pyrkii hyvällä suunnittelulla varmistamaan, että luonto kestää myös kansallispuiston kävijöiden mukanaan tuoman kulutuksen. Örön ensimmäinen luonnonhoitosuunnitelma tehtiin jo 1990-luvulla ja sitä päivitetään nyt vastaamaan uutta tilannetta.

Myös rakennusten kuntoa sekä kulttuuriperintöä selvitetään.

Julkaisuja

Lisätietoja

Metsähallituksen luontopalvelut, erikoissuunnittelija Jouko Högmander, jouko.högmander(at)metsa.fi

Päivitetty viimeksi 4.6.2020