Kaksi retkeilijää ja koira istuvat vaaran laella syömässä eväitä. Taustalla näkyy järvi ja metsäistä vaaramaisemaa.
Evästauko Valtavaaralla. Kuva: Sanna-Kaisa Rautio.

Suomi 100 -vuoden tunnus, jossa on teksti Suomi Finland 100Kun Suomi täytti sata vuotta 2017, kutsuttiin kaikki suomalaiset luontoon yhdessä neljänä Luonnon päivänä.

Luonnon päivät oli yksi suurimpia Suomi100-hankkeita.

Neljänä päivänä kokoonnuimme luontoon yhdessä menemisen teemalla satavuotiaan Suomen kunniaksi. Suomen itsenäisyyden juhlavuonna suomalaiset saatiin sukeltamaan talveen (4.2.2017), villiintymään keväästä (20.5.2017), rakastumaan kesäyöhön (17.6.2017) ja juhlimaan Suomen upeinta luontoa (26.8.2017).

Juhlia sai monella tapaa – järjestää oman pop up -tapahtuman, osallistu tapahtumiin tai lähteä vaikkapa ystävän kanssa luontoon yhdessä. Tunnelmia jaettiin sosiaalisessa mediassa #luonnonpaivat #suomi100.

Luonnon päivät 2017 oli virallinen Suomi100-ohjelmahanke ja se toteutettiin valtioneuvoston kanslian Suomi100-sihteeristön Suomi100-rahoituksella. Lisäksi Svenska kulturfonden tuki hankkeen ruotsinkielistä toteutusta sekä neljää tapahtumaa 26.8.2016 Merenkurkun maailmanperintöalueella, Raaseporin linnanraunioilla, Örön saarella Saaristomeren kansallispuistossa, luontokeskus Haltiassa ja Nuuksion kansallispuistossa.

Luonnon päivät 2017 tehtiin yhdessä – valmistelussa oli mukana jo 40 organisaatiota eri aloilta. Metsähallituksen Luontopalvelut koordinoi hanketta.

Mahtava osallistujien määrä

Juhlavuoden tapahtumat onnistuivat hienosti ja saivat suuren suosion.

Valtavan osallistujamäärän lisäksi neljän Luonnon päivän yli tuhatta tapahtumaa järjestivät lukemattomat vapaaehtoiset, ja sata luontolähettilästä yhteiskunnan eri aloilta kannustivat ihmisiä lähtemään luontoon.

Luonnon päivien alkuperäinen tavoite toteutui hyvin: Luonnon päivät tapahtumineen innostivat monet tottumattomat retkeilemään, ja ihmiset löysivät uusia tapoja luontoilla ja nauttia luonnon hyvinvointivaikutuksista. Tapahtumissa bongailin lintuja ja kasveja, kerättiin sieniä, kalastettiin, metsäjoogailtiin, nukuttiin yö ulkona, tehtiin linnunpönttöjä, nautittiin valotaiteesta, laulettiin ja tanssittuiin metsän siimeksessä ja pulahdettiin avantoonkin.

Suomen luonnon päivän vietto jatkuu vuosittain, myös liputtamalla

Suomen luonnon päivää vietetään elokuun viimeisenä lauantaina.

Suomen luonnon päivästä halutaan myös vakiintunut liputuspäivä.

Kehotus liputtaa luonnolle oli tavoittanut juhlavuonna suomalaiset hyvin. Sisäministeriö on myös suosittellut, että suomalaiset liputtaisivat luonnolle ensi vuoden Suomen luonnon päivänä jatkossakin.

Lisätietoja

Päivitetty viimeksi 17.1.2022