Liito-orava-LIFE-hankkeen oppaat

Tavoitteemme on tehdä niin hyvät oppaat, että niiden avulla liito-oravan esiintyminen turvataan tulevaisuudessa koko sen levinneisyysalueella. Oppaat on suunnattu maankäytön ammattilaisille, mutta myös luonnosta kiinnostuneille yksityishenkilöille.
Oppaiden ja koulutusten tekemiseen osallistuvat Espoon, Jyväskylän ja Kuopion kaupungit, Kuopion luonnontieteellinen museo, Suomen metsäkeskus, Metsähallitus Metsätalous Oy, Metsähallituksen Luontopalvelut, Suomen luonnonsuojeluliitto, Pohjois-Savon ELY-keskus, Varsinais-Suomen ELY-keskus ja Keskkonnaamet. Valtaosa kumppaneista on osallistunut oppaiden sisällön tekemiseen. Oppaita ovat arvioineet myös useat viranomaiset alueellisista ELY-keskuksista.
Teemat alla: Oppaat ja Koulutukset & seminaarit (suluissa hanketoimen koodi).
Oppaat
(A2) Liito-orava. Tietoa lajista ja kartoituksesta-opas.
Opas kertoo, mitkä ovat liito-oravan elinympäristön yleisimpiä piirteitä. Opas tutustuttaa paljon käytettyyn menetelmään, jossa liito-oravan esiintymistä kartoitetaan papanoiden ja virtsajälkien avulla. Oppaan on koostanut Suomen luonnonsuojeluliitto hankekumppaneiden avustuksella.
- Liito-oravan kartoitusopas (pdf 2,2 Mt, sll.fi)
- Liito-oravan kartoitusopas, englanninkielinen tiivistelmä (pdf 359 kt)
(A4) Liito-oravan huomioiminen kaupunkisuunnittelussa – Hyvien käytäntöjen opas
Käytännönläheisessä oppaassa kerrotaan hyviksi havaittuja kaavoituksen toimintatapoja Jyväskylästä, Espoosta ja Kuopiosta. Opasta varten on tutkittu kokemuksia aiemmista kaavoitustapauksista hankkeen kohdekaupungeissa ja kooste perustuu seurantaan usealta vuodelta. Oppaan ovat koostaneet Espoon, Jyväskylän ja Kuopion kaupungit sekä Pohjois-Savon ELY-keskus hankkeen muiden kumppanien avustuksella.
Hyvien käytäntöjen opasta varten tehtiin kaksi kyselytutkimusta:
- Kysely kunnille ja ELY-keskuksille liito-oravan suojelun ja maankäytön yhteensovittamisesta (pdf 1,0 Mt)
- Kyselytutkimus asukkaiden suhtautumisesta liito-oravaan Kuopiossa (pdf 622 kt)
(A7) Opas talousmetsien käsittelyyn (valmistuu 2022)
Koulutuspakettiin sisältyy opas ja sarja käytännön koulutuksia. Koulutuskohteina käytetään hankekohteita, joilla havainnollistetaan liito-oravan kannalta esimerkillistä kohdesuunnittelua. Opas tehdään sekä Suomeen (Suomen metsäkeskus) että Viroon (Keskkonnaamet).
(E3) Ympäristökasvatuspaketti
Opas liito-oravan huomioimiseen ympäristökasvatuksessa kertoo vinkkejä ja tarjoaa esimerkkejä käytännön työhön ympäristökasvatuksessa. Oppaan ovat koostaneet Kuopion luonnontieteellinen museo ja Luontokeskus Haltia.
- Liito-oravan jäljillä -ympäristökasvatuspaketti (pdf 27,3 Mt, kuopionluonnontieteellinenmuseo.fi).
- I flygekorrens spår -ympäristökasvatuspaketti ruotsin kielellä (pdf 26 Mt, kuopionluonnontieteellinenmuseo.fi)
- Liito-oravan jäljillä -ympäristökasvatuspaketti, englanninkielinen tiivistelmä (pdf 126 kt, kuopion luonnontieteellinenmuseo.fi).
Selkeät liito-oravapöntön rakennusohjeet ovat osa ympäristökasvatuspakettia. Muista kysyä pöntön ripustamiseen lupa maanomistajalta (myös kaupungeissa)!
- Ohjeet liito-oravapöntön rakentamiseen ja ripustamiseen, suomenkielinen (julkaisut.metsa.fi)
- Ohjeet liito-oravapöntön rakentamiseen ja ripustamiseen, ruotsinkielinen (julkaisut.metsa.fi)
Koulutukset ja seminaarit
- Avoimista koulutuksista, työpajoista ja seminaareista kerrotaan hankkeen verkkosivujen Tapahtumat-osiossa.
- Hankkeen lopussa 2024 on tulossa kaikille avoimet loppuseminaarit sekä Suomessa että Virossa (E2).
- Järjestämme myös ammattilaisille suunnattuja seminaareja ja työpajoja niin koirien inventointikäyttöön, talousmetsien käyttöön kuin kansainväliseen luonnonsuojelutyöhönkin liittyen (E4).
Päivitetty viimeksi 19.10.2022