Neliosainen sarjakuva. Kesä 1945. Ensimmäissessä ruudussa on pieni purjevene matkalla Raaseporin linnaan. Kyydissä oleva poika sanoo: Raasepori. MIssä ovat isot laivat. Toisessa ruudussa mies vastaa: Merellä Linnansalmen suistossa. Lahti on liian matala laivoille. Poika vastaa: Haluan nähdä laivoja. Kolmannessa ruudussa vene saapuu rannan lähelle. Mies sanoo: Myymme suolasilakat porvari Wredelle ja palaamme illaksi kotiin. Hän jatkaa: Nyt tarkasti, jotta mahdumme vartiopuomin kulkuaukosta. Neljännessä ruudussa puusillalla kävelee viisi miestä ja veden päällä lentää 7 naurulokkia. Mies sanoo: Katso Linnansillalla menevät itse kunnianarvoisa Turun piispa ja valtaneuvos Tott. Poika vastaa: Pöh. Haluan laivoja.
Raaseporin rauniolinnan uusien opasteiden kuvituksen on tehnyt Ilpo Koskela LightsOn!-hankkeesssa.

Historiakohteita matkailun valokeilaan

Lights On! -hankkeessa teimme verrattain tuntemattomista historiallisista nähtävyyksistä todellisia matkakohteita.

Keskeisenä osana oli kohteiden palvelurakenteiden parantaminen. Matkailijat pääsevät kulkemaan kunnostettuja ja uusia reittejä pitkin, ja opasteissa ja opastuspisteissä kerrotaan tenhoavia tarinoita historian käänteistä. Kehitimme myös alueiden opastusviestintää hyödyntäen uusinta teknologiaa kuten mobiiliopastuksen ja laajennetun todellisuuden ratkaisuja.

  • Suomen kohteiden opasteet on uusittu, reittejä ja rakenteita kunnostettu ja uusia reittiosuuksia rakennettu. Rakennuksia Vallisaaressa ja Kuusistossa on kunnostettu info- ja kahvilakäyttöön. Kuusistoon on rakennettu uudet yleisövessat. Raaseporiin hankittiin yleisötapahtumia varten esiintymislava sekä pöytiä ja penkkejä.
  • Opastaulujen eloisiin sarjakuvakuvituksiin voi tutustua taiteilija Ilpo Koskelan sivuilla (ilpokoskela.fi).

Hankkeen nimi Lights On! (suomeksi käännettynä “Valot päälle!”) ei ole pelkkä sanaleikki: sytytimme kirjaimellisesti valot neljään hankekohteeseen asentamalla niihin pysyvän valaistuksen. Valaistus pidentää matkailukautta ja parantaa asiakaskokemusta.

  • Suomessa rauniolinnoihin ja Vallisaaren satamiin on asennettu valaistus.

Kehitimme uusia matkailutuotteita ja -palveluja yhdessä paikallisten matkailuyrittäjien kanssa: toimme kulttuurituotannon ja luovan yrittäjyyden yhteen. Näin paikallisyhteisöt saavat hankekohteista enemmän taloudellista hyötyä kuin nykyisin.

Hankekohteiden ympäristössä toimiville matkailutoimijoille ja yrittäjille järjestettiin koulutuskokonaisuus palvelujen kehittämisen ja tuotteistamisen teemoilla. Hankkeen aikana opiskelijat ja yrittäjät ideoivat ja testasivat lukuisia ohjelmia, pelejä ja muita aktiviteetteja.

Kutsuimme matkailijat ja paikalliset asukkaat valofestivaaleille sekä historian elävöittämistapahtumiin. Tavoitteena on lisätä kävijämääriä ja houkutella kohteille uusia kävijäryhmiä.

Valoteemaiset tapahtumat juhlistivat Lights On! -hankkeen päämäärää tuoda historialliset kohteet tunnetuksi ja innostaa ihmisiä viihtymään niillä. 16 yleisötapahtumassa oli monenlaista ohjelmaa. Yhteensä Suomen kohteilla järjestetyissä 8 tapahtumassa vieraili noin 9000 kävijää. Tapahtumakonseptit ja toteutukset tehtiin yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.

Tapahtumia, taidekilpailuja ja koulutusta

FLASH Vallisaari 21.–22.9. 2018 klo 17–21

FLASH Vallisaari oli kahden illan valotaidetapahtuma, joka rakentui puolustusvoimilta vapautuneisiin tiloihin saarella. Valotaideviikonloppuna saari oli auki hämärän tulon yli, valotaidereitti merkittynä ja kahviloissa oli tarjoilua. Flash Vallisaari jatkoi valotaiteen kentällä tunnistetun historiallisen tilan ja valoteoksen maagista suhdetta, missä tila virittyy poikkeuksellisella tavalla valotaiteen ansiosta. Teokset olivat Suomen valotaiteen seuran jäsenien valmistamia.

Rapola palaa! 23.9.2018

Muinaisen linnavuoriketjumme keskuspaikka juhli ja karkeloi syyspäivän tasauksen kunniaksi. Voipaalan kartanon puistoon katettiin pitkät pöydät.

Elokuun yö oli valoa täynnä 26.8.2017

Lights On! -hanke juhlisti satavuotiasta Suomea neljällä tapahtumalla 26.8.2017 herättämällä historialliset linnat ja linnoitukset eloon ja valoon. Juhlia vietettiin Suomen luonnon päivänä ja ne kuuluivat Suomi100-juhlavuoden tapahtumiin.

Vuoden 2017 tapahtumista tietoa Facebookissa:

Jokaisella Lights on! -kohteella valomaalaustyöpajat keväällä 2017

Valomaalaus on valokuvausmenetelmä, jota käytetään laajojen alueiden valaisemiseen tai varjottoman kuvan luomiseen kohteesta. Valonlähdettä liikutellaan jatkuvasti pitkän valotusajan aikana, jotta kuva-ala valaistuu tasaisesti. Valomaalauksessa voidaan myös tallentaa valon liikettä.

Kuhunkin Humakin järjestämään työpajaan mahtui 14 henkilöä.

Valmennusta matkailutoimijoille

Keväällä 2016 käynnistyneen ja tammikuuhun 2017 jatkuneen valmennuskokonaisuuden teemoina olivat tuotekehitys, palvelumuotoilu, tuotteistaminen sekä markkinointi.

Kolme kilpailua juhlisti LightsOn!-teemaa vuonna 2016

Metsähallitus ja RMK (Viro) etsivät kilpailun kautta kuvittajaa kuvittamaan Lights On! -kohteiden uusia opastustauluja lyhyillä sarjakuvilla.

Raaseporin linna sai ylleen valofestivaaleissa elokuussa 2017 valoteoksen, joka verhoaa linnan julkisivun. Voittajatyön suunnittelija sai 8 000 euron palkinnon.

Korumutoilukilpailu aiheena oli Suomen ja Viron historiallisten kohteiden vetovoima. Kilpailu oli avoin suomalaisille ja virolaisille muotoilijoille, taitelijoille ja opiskelijoille. Kilpailun avulla haluttiin edistää paikallista käsityötä ja luoda yhteisen historiamme kiehtovia kohteita symboloiva koru myyntituotteeksi.

  • Kilpailun voitti korusuunnittelija Sari Viitasalon ehdotus Bound Together.

Kilpailut järjesti Humanistinen ammattikorkeakoulu Humak.

Päivitetty viimeksi 27.5.2020