Neljä talkoolaista raivaa pusikkoa oksasaksilla.
Örön linnakesaaren talkoissa vuonna 2015. Kuva: Tapani Mikkola / Metsähallitus.

Hankkeen talkooleirejä järjestettiin kuudella Natura 2000 -alueella Etelä-Suomen ja Pohjanmaan rannikolla tai saaristossa.

3–8 päivää kestävien talkooleirien aikana talkoolaiset ennallistivat merenrantaniittyjä, -nummia ja -dyynejä mm. raivaamalla katajakasvustoja ja muuta pensastoa, polttamalla raivatut puut ja pensaat sekä poistamalla kurtturuusua, joka on haitallinen vieraslaji.

Järjestäjät vastasivat työnohjauksesta, tarvittavien työkalujen hankinnasta, ruoka- ja juomahuollosta sekä venekuljetuksista saarille.

Yhteistyökumppanina toimii mm. WWF Suomi, jonka leireille osallistui 180 vapaaehtoista. Lisäksi hankkeen muissa luontotalkoissa työskenteli kymmeniä vapaaehtoisia

Vapaaehtoiset kunnostivat Isonkarin majakkasaaren entisiä niittyjä ja hakamaita taas avoimiksi Selkämeren kansallispuistossa.

Hangon Furuvikissa autettiin paahteisuutta vaativia uhanalaisia hyönteisiä ja kasveja, jotka sinnittelevät hiekkarantojen ja metsittyneiden dyynien seassa.Myös Hailuodon kansallismaisemaa Oulun edustalla hoidettiin avartamalla upeita rantadyynejä.

Saaristomeren kansallispuistossa Örön linnakesaaren talkoissa maisema avartui paahdetta tarvitsevien lajien avuksi. 

Itäisen Suomenlahden kansallispuiston Pitkäviirin saarella torjuttiin kurtturuusun leviämistä paahteisilla hiekkarannoilla.

Lisätietoa

Päivitetty viimeksi 21.2.2022