Skogsbruksplanering
Planeringen av åtgärder för skogsvård och avverkning baserar sig på Forststyrelsens geografiska informationssystem och de mål för avverkning som finns i naturresursplanen. Det geografiska informationssystemet innehåller uppgifter om jordmånen, trädbeståndet och värdefulla naturobjekt samt uppgifter om vilken skötsel trädbeståndet kräver.
I naturresursplanen ingår också en områdesekologisk granskning där man avgränsar viktiga ekologiska områden så att de hamnar utanför skogsbruket.
Avverkningsmålen i naturresursplanen delas ut till de regionala teamen och till enskilda planerare. Planerarna lokaliserar med hjälp av Forststyrelsens geografiska informationssystem områden där flera arbetsobjekt eller helheter av stämplingsposter kan placeras. Detta innebär att det på vissa områden under ett år kan genomföras många olika typer av skogsvårdsarbete men att det sen kan räcka flera år innan man behöver vidta följande åtgärder.
Även om man med hjälp av flygbilder och informationssystem får en bra helhetsbild av skogarna grundar sig de slutliga planerna alltid på granskningar som genomförts i terrängen. Under varje besök i terrängen strävar man efter att utföra så många moment som möjligt. När man till exempel planerar förnyelseavverkning planerar man samtidigt nya bestånd, det vill säga nödvändiga markarbeten, samt sådd och plantering. På torvmarker reder man också ut behovet av iståndsättningsdikning och gödsling. Därtill kontrollerar planeraren antalet vägar på området och deras skick och registrerar åtgärder som behöver vidtas och eventuella grundförbättringar som behöver göras. Skogsvårdsåtgärderna planeras utgående från Forststyrelsens skogsvårdsanvisningar och miljöguide.
Planeraren registrerar också de naturvärden som noteras och information om dessa överförs i det geografiska informationssystemet. I det geografiska informationssystemet beaktas naturvärdet när naturresursplanen utarbetas och framför allt i den områdesekologiska granskningen.
När arbetet utförts i terrängen uppdateras skogens förändrade egenskaper i det geografiska informationssystemet. Också förslag på vilken åtgärd som i följande skede ska vidtas på området lagras i systemet.