Arter och naturtyper
Forststyrelsen ansvarar för skyddet, vården och uppföljning av värdefulla naturtyper samt djur- och växtarter på statens områden.
Efersom största delen av de områden som ingår i nätverket Natura 2000 i Finland är i Forststyrelsens besittning, bär Forststyrelsen särskilt ansvar för att naturtyper som EU anser vara viktiga blir skyddade.
Forststyrelsen samlar in uppgifter om naturtyper och arter och följer förändringar.
Vid behov restaurerar eller vårdar vi områdena för att trygga arters eller naturtypers fortbestånd.
Värdefulla naturtyper
I EU:s habitatdirektiv ingår 69 värdefulla naturtyper som är företrädda i Finland. Av dem är 14 sådana som kräver särskilt skydd. För att skydda värdefulla naturtyper har det inrättats Natura 2000 -områden.
Forststyrelsen samlar in uppgifter om var de olika naturtyperna finns och hur representativa de är och genom aktiva restaurerings- och naturvårdsåtgärder strävar att skydda naturtyperna.
Skyddet av arter
Arter som får särskild uppmärksamhet är:
- hotade arter och arter som skyddas genom EU:s fågel- och habitatdirektiv
- sällsynta arter utanför skyddsområdena
- arter som lätt störs eller som är samlarobjekt
- andra arter som är viktiga för skyddet och av vilket beståndet är litet inom skyddsområdena och som löper risk att dö ut inom skyddsområdena.
Forststyrelsen ansvarar också för det landsomfattande skyddet av vissa arter.
Genom att vårda och restaurera naturen försöker man även skapa nya levnadsmiljöer för arter.
En del av de hotade arterna har i naturvårdsförordningen definierats som arter som kräver särskilt skydd. De hör till hotkategorierna akut hotad (CR), starkt hotad (EN) och sårbar (VU). En förekomstplats som är viktig för att bevara en art som kräver särskilt skydd för inte förstöras eller försämras.