Selkärangattomien ja kalalajien suojelu valtion alueilla
Metsähallituksen vastuulla on muutamien uhanalaisten selkärangattomien lajien suojelu.
Lajien esittely sekä suojelutason ja tilan arviointi löytyvät kunkin lajin kohdalta tämän sivun alasivuilta.
Lajit ovat:
Nilviäiset (1 laji)
- Jokihelmisimpukka eli raakku (margaritifera margaritifera)
Kovakuoriaiset (4 lajia)
- Korpikolva (Pytho kolwensis)
- Korukeräpallokas (Agathidium pulchellum)
- Lahokapo (Boros schneideri)
- Punahärö (Cucujus cinnaberinus)
Perhoset (2 lajia)
- Harjusinisiipi (Scolitantides vicrama ssp. scheffermuelleri)
- Pohjanvalkotäpläpaksupää (Hesperia comma ssp. catena)
Suorasiipiset (1 laji)
- Ruususiipisirkka (Bryodema tuberculatum)
Kalalajien suojelu valtion vesissä
Metsähallitus osallistuu valtion vesissä esiintyvien, vaarantuneiden tai uhanalaisten kalalajien suojeluun mm. hanketoiminnan kautta.
Jokirapu on Suomen painavin pohjaeläin, joka pitää ahkerasti pohjan siistinä. Antennipäinen saksiniekka on myös herkkusuiden rakastama otus.
Ylitarkastaja, tohtorismies Mika Laakkonen tuntee kalat ja muut vesiemme asukkaat. Hän hoitaa työkseen kalavesiämme. Tutustumme Laakkosen johdolla kotoperäiseen ja uhanalaiseen jokirapuun, joka nappaa tiukasti kiinni auttavaan käteen.
- Blogikirjoitukset (julkaisut.metsa.fi)
Hopeakylkinen järvitaimen viettää kiehtovaa elämää: se syntyy joen kuohuihin, vaeltaa kasvamaan järveen ja suunnistaa takaisin kotikoskelle kutemaan. Laji on myös suuressa vaarassa. Alkuperäisiä ja luonnonvaraisia järvitaimenkantoja on jäljellä enää kuudessa vesistössä.
Eräsuunnittelija, iktyonomi Kari Sarajärvelle tuli harrastuksesta ammatti. Metsävaltion hommiin Sarajärvi tuli 1980-luvun alkupuolella. Tällä hetkellä hän tekee töitä muun muassa Oulangan taimen -hankkeessa, jonka tavoitteena on turvata tuhansia vuosia jatkunut taimenen vaellus Suomen ja Venäjän välillä.
- Blogikirjoitukset ja video (julkaisut.metsa.fi)
Soiden päiväperhoset pystyvät elämään vain soilla ja ovat taantuneet, paikoin hävinneetkin, 30 viime vuoden aikana.
Perhosasiantuntijamme Jussi Päivinen on tutkinut intohimoisesti perhosia 7-vuotiaasta asti eli liki 35 vuotta. Haaviin on jäänyt vuosien varrella paitsi upeita perhosia myös dosentin ja filosofian tohtorin arvot. Päivinen koordinoi suojelualueiden ennallistamista ja pyrkii näin takaamaan mieluisat elinpaikat rakkaille perhosilleen.
- Blogikirjoitukset ja video (julkaisut.metsa.fi)
Suomessa elää peräti noin 2700 lajia sääskiä - paljon muutakin kuin hyttyset tai mäkärät.
Sääskimies, ekologian tohtori Jukka Salmela viihtyy Lapin pienvesillä ja kosteikoilla. Hyönteisharrastuksesta tuli ammatti, joten mies ja tehtävä kohtaavat täydellisesti. Sääskien lajistollinen rikkaus saa Salmelan silminnähden kiihdyksiin, ja hän saattaakin puhua vaaksiaisista tai sienisääskistä ennakkoon varoittamatta.
- Blogikirjoitukset ja video (julkaisut.metsa.fi)