Saaristolaisuus voimavaraksi Söderskärillä ja Glosholmenilla (2012–2014)
Söderskärin majakka- ja luotsisaaren arvokkaiden puurakennusten kunnostusta jatkettiin sekä luotiin pohjaa Glosholmenin tulevalle kehittämiselle erilaisten vaihtoehtojen tarkastelulla.
Metsähallituksen hallinnassa olevalla Glosholmenin saarella toimii merivartioasema, jonka toiminta kuitenkin siirtyy lähivuosina Emäsaloon. Glosholmenin tulevien käyttömuotojen ja toimintamallien kartoittamiseksi hankkeessa on teetetty esisuunnitelma alueen kehittämiseksi sekä laadittu kuntoarvio saaren rakennuksista.
Hankkeessa varmistettiin mm. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen vuonna 1965 aloittaman linnustotutkimuksen jatkuminen Söderskärillä perustamalla lintuasema.
Vuonna 2012 Söderskärin majakkasaari täytti 150 vuotta, mitä juhlistetettiin eri tavoin, mm. nostamalla esiin saaren kulttuurihistoriaa ja luontoarvoja.
Merkittävä merilinnusto ja kulttuuriympäristö
Söderskärin suojelualue on osa Porvoon ulkosaaristossa sijaitsevaa Söderskärin ja Långörenin saariston (FI0100077) Natura 2000 -aluetta. Söderskär vesialueineen on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi lääninhallituksen päätöksellä jo vuonna 1930. Suojelualueeseen kuuluu 47 hehtaaria maata ja 2 074 hehtaaria vesialueita. Söderskärin saaristo on tärkeä merilinnuston suojelu- ja tutkimusalue, ja linnuston pesimärauhan turvaamiseksi alueella on voimassa liikkumis- ja maihinnousurajoituksia.
Kulttuuriperintöarvot perustuvat monipuoliseen historiaan: Söderskär on osa Suomen merenkulun historiaa, se on toiminut sota-ajan linnakkeena ja kuulunut Helsinkiä kiertäneeseen ilmavalvontaketjuun. Söderskärin lähialueilla on myös historiallisia muinaisjäännöksiä, meriarkeologisia kohteita sekä arvokasta perinnemaisemaa. Söderskär on lisäksi yksi Suomenlahden parhaiten säilyneistä historiallisista majakkasaarista ja se on osa valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä.
Puurakennusten kunnostusta ja kestävää luontomatkailua
Hankkeen tärkeänä tavoitteena oli Söderskärin majakkasaaren arvokkaiden puurakennusten kunnostuksen jatkaminen. Saaren majakka ja varhaisimmat puurakennukset ovat vuodelta 1862. Söderskärin majakka on suojeltu rakennussuojelulailla. Se on yksityisessä omistuksessa ja matkailukäytössä. Tämä asettaa alueen matkailun kehittämiselle erityisiä haasteita, kun halutaan suojella luontoa ja kulttuuriperintöä ja toisaalta luoda edellytykset kannattavalle matkailutoiminnalle. Opastusta ja alueen liikkumismääräyksiä ohjaa Söderskärin ja Långörenin saariston hoito- ja käyttösuunnitelma.
Glosholmen – sotahistoriaa ja muumimajakka
Gloshomenilla on pitkät perinteet merivartioasemana ja sotilastukikohtana. Saari linnoitettiin toisen maailmansodan aikana ja sodan jälkeen saaren linnoitteita kehitettiin edelleen. Merkkeinä sotahistoriasta ovat lukuisat puolustusvarustukset. Glosholmen siirtyi puolustusvoimilta Metsähallituksen hallintaan vuonna 2002. Saarella toimii edelleen rajavartiolaitoksen alainen merivartioston kiintoasema, mutta se on siirtymässä lähivuosina Emäsaloon, jonne valmistuu uusi asema.
Glosholmenin kiinnostavin historiallinen kohde on majakan raunio, joka tunnetaan Tove Janssonin Muumitalon esikuvana. Majakka rakennettiin alun perin vuonna 1835, jolloin se oli Suomen neljäs valomajakka. Paikka oli kuitenkin huono ja majakka sammutettiin, kun Söderskärin uusi majakka valmistui vuonna 1862. Tämän jälkeen Glosholmenin majakka muutettiin tunnusmajakaksi, joka kuitenkin räjäytettiin vuonna 1940. Majakka päätyi Muumitalon esikuvaksi, sillä muumikirjailija Tove Janssonin mökki sijaitsi lähiluodoilla.
Glosholmenin saari on tarkoitus ottaa luontomatkailukäyttöön sen jälkeen, kun merivartioaseman toiminta saarella loppuu. Alueen kehittämiseksi luontomatkailukäyttöön on laadittu esisuunnitelma ja sen pohjalta tehdään myöhemmin tarkemmat toimenpidesuunnitelmat. Eri käyttö- ja toimintamahdollisuuksien tarkastelussa otetaan huomioon saaren luonto- ja kulttuuriperintöarvot ja niiden säilyminen.
Toteutus ja yhteystiedot
Metsähallituksen Etelä-Suomen luontopalvelut vastasi hankkeen suunnittelusta ja toteutuksesta. Yhteistyökumppaneina olivat Porvoon kaupunki, alueen matkailuorganisaatiot ja yhdistykset sekä alueella toimivat matkailuyrittäjät.
Hanke oli Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tukema. Se toteutti Etelä-Suomen EAKR-ohjelman toimintalinjan 3 tavoitteita, jotka liittyvät alueiden saavutettavuuden ja toimintaympäristöjen parantamiseen.
Hankkeen kokonaiskustannusarvio oli 434 285 euroa, josta Etelä-Suomen EAKR ja Uudenmaan ELY-keskus rahoittavat 304 000 euroa. Muu rahoitus tuli Metsähallitukselta ja Porvoon kaupungilta sekä talkootyön muodossa yksityisiltä tahoilta.
Vastuuhenkilönä toimi erikoissuunnittelija Annukka Rasinmäki
- annukka.rasinmaki(at)metsa.fi; puh. 0205 64 4694, gsm 040 767 5848
Edeltävä hanke: Porvoon ulkosaariston luonto- ja kulttuurimatkailun edellytysten kehittäminen
Metsähallituksen Etelä-Suomen luontopalvelujen aiemman hankkeen tavoitteena oli sovittaa yhteen Porvoon Söderskärin matkailua, luontoa ja kulttuuria murrosaikana, jolloin Metsähallitus ryhtyi uutena toimijana vastaamaan alueesta. ”Porvoon ulkosaariston luonto- ja kulttuurimatkailun edellytysten kehittäminen” -hanke käynnistyi vuoden 2009 lopulla ja päättyi vuoden 2012 alussa.
Hankkeen myötä aloitettiin Söderskärin majakkasaaren arvokkaiden puurakennusten kunnostaminen. Senaatti kiinteistöt oli kunnostanut puurakennusten vesikatot ja hankkeessa korjattiin mm. noin satavuotiaat kaakeliuunit käyttökuntoon. Työn tekivät vanhojen uunien korjauksen ammattilaiset.
Rakennusperinnöstä laadittiin selvitys korjaustöiden perustaksi.
Lisäksi aloitettiin saarten opastuksen kehittäminen.
Myös tässä hankkeessa yhteistyökumppaneina olivat Porvoon kaupunki, alueen matkailuorganisaatiot sekä alueella toimivat yrittäjät. Hankkeen kokonaiskustannusarvio vuosina 2009–2012 oli 209 000 euroa, josta Etelä-Suomen EAKR ja Uudenmaan ELY-keskus rahoittivat 146 000 euroa. Muu rahoitus tuli Metsähallitukselta ja Porvoon kaupungilta.
Lisätietoa
- Söderskärin ja Långörenin saariston hoito- ja käyttösuunnitelma
- Glosholmenin kehittämisen esisuunnitelma (julkaisut.metsa.fi)
- Porvoon Söderskärin majakkasaarten rakennusperintö – Byggnadsarvet på Söderskärs fyröar i Borgå. Sarja A 197 (julkaisut.metsa.fi)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |