Forststyrelsen utgör en unik helhet. Den sköter och använder en tredjedel av Finlands mark- och vattenområden.
Genom ett ekosystembaserat tillvägagångssätt och bioekonomi strävar Forststyrelsen till att främja ett hållbart utnyttjande av naturresurser och naturskyddet samt producera välfärdstjänster för nuvarande och kommande generationer. Att sammanfoga ekologisk, ekonomisk, social och kulturell hållbarhet hör till vår kärnverksamhet.
Forststyrelsen har numera ett gott rykte som en organisation med samhällsansvar. Intressegrupperna bedömer Forststyrelsen vara den bästa organisationen när det kommer till samhällsansvar, i en jämförelse mellan hundra börsbolag.
Miljöpolitiken genomförs med olika verktyg
Forststyrelsen ägnar sig åt affärsverksamhet i enlighet med de i lagen fastställda samhälleliga förpliktelserna och sköter offentliga förvaltningsuppgifter.
De samhälleliga förpliktelserna anknyter till skydd av den biologiska mångfalden, rekreationsbruk av naturen, sysselsättning, tryggande av förutsättningarna för utövandet av samisk kultur och de förpliktelser som stadgas i renskötsellagen. Forststyrelsens verksamhet tar också hänsyn till forskningens, undervisningens, försvarsmaktens och gränsbevakningens markanvändningsbehov.
I sin verksamhet följer Forststyrelsen lagstiftningen, internationella avtal som ratificerats av finska staten samt, inom skogsbruket, skogscertifieringens standarder enligt Finlands PEFC-system. Forststyrelsen använder ett miljö- och kvalitetssystem som grundar sig på standarden ISO 14001.
De gemensamma miljömålen fastställs årligen, och på basis av dem fattas beslut om miljömålen i resultatenheternas verksamhetsplaner och budgetar. För dotterbolagens del beslutar respektive bolags styrelse om ibruktagandet av det certifierade miljöprogrammet. Fin Forelia Ab fick ett ISO 14001-certifikat 2014. Miljösystemets funktion och effektivitet uppföljs genom både externa och interna granskningar.