Kulturarvsobjekten på Forststyrelsens områden
Forststyrelsen värnar om viktigt kulturarv från nationalladskapen i Pallastunturi och Aulanko till skogsvaktaretorp och fyröar, från stenålders hällmplningar till skogsarbetsstugor och renskötselinhägnader.
Kulturarvsobjekten i vår förvaltning är antingen enstaka byggnader och fornminnen eller grupper av flera objekt som gårdar och andra kulturmiljöer.
Fornlämningar
De fornlämningar som finns bevarade i vår natur utgör värdefulla budskap från förhistorisk tid eller minnesmärken över historiska händelser: kultplatser och fångstanordningar, tjärdalar och ruiner, gränsstenar och befästningar.
På de områden som Forststyrelsen sköter finns ca. 3000 fasta fornlämningar samt flera vrak. Förutom fornlämningarna syns i landskapet också sådana förändringar som fått sin början redan under förhistorisk tid: skogar som röjts till svedjeåkrar och betesmarker samt gamla färdvägar och fångststråk.
På början av år 2014 fick Forststyrelsen till sin förvaltning även 29 värdefulla slottsruiner och fornlämningar från Museiverket.
Byggnadsarv
Forststyrelsen sköter om värdefulla gamla byggnader på statens marker, allt från samernas renskiljningsplats i Sallivaara till Rödjans fiskehemman i Ekenäs skärgård. De flesta är skogsvaktargårdar och gamla torp, skogsförläggningar och ödegårdar, fiskarkojor och ängslador. De är minnen av forna tiders näringar och byggnadskonst samt människans förhållande till miljön som bevarats mitt i naturen.
Forststyrelsen kartlade sitt gamla byggnadsbestånd 1994, och de värdefullaste byggnaderna skyddades genom ett beslut av miljöministeriet. I och med att statens markegendom har koncentrerats till Forststyrelsen har Forststyrelsen också fått överta andra gamla byggnader, t. ex. från försvarsmakten och Museiverket.
En stor del av de värdefulla byggnaderna är belägna på naturskyddsområden och de sköts av Forststyrelsens naturtjänsters personal.
Kulturmiljöer
Typiska kulturmijöer i statens skogar är gårdar, ängar och betesmarker från tiden av det gamla jorbruket och renskötsel. Bland dessa traditionella landskap finns även sällsynta naturtyper som kräver att vården tar hänsyn till både natur och kulturarv.
Kulturmiljöer som kommit till med Forststyrelsens egen verksamhet är bl.a. skogsvaktaretorp, kronoskogstorp och skogsarbetarebostäder.
Det finns kulturmijöer under vattenytan också, t. ex. flera värdefulla vrak.