Forststyrelsen värnar om kulturarvet
Gamla byggnader och fornlämningar utgör den synligaste delen av det kulturarv som Forststyrelsen vårdar.
Forststyrelsen förvaltar många värdefulla objekt som hör till den byggda kulturmiljön, såsom gamla kronotorp i nationalparker, forntida stensättningar i yttre skärgården eller den samiska byggnadskulturen. Vi sköter de värdefulla kulturobjekten tillsammans med museimyndigheterna. Några av objekten har anknytning till Forststyrelsens egen historia, främst till skogsbrukets historia.
De traditionella landskap som uppkommit genom svedjebruk och andra äldre former av markanvändning hör till de mest variationsrika men också mest hotade naturtyperna i Finland. Deras artrikedom är ett resultat av människans arbete och kreaturens betande och för att bevara den krävs samma åtgärder. Forststyrelsen och frivilliga sköter omkring fyra tusen hektar traditionella landskap.
Vi samlar in inforamtion även om kulturarvet under vattenytan.
Lagar och avtal ger Forststyrelsen ansvar för kulturarvet
Forststyrelsen har lagstadgad skyldighet att trygga förutsättningarna för samekulturen inom samernas hembygdsområde samt att skydda kulturen i Skärgårdshavets nationalpark. I egenskap av myndighet är Forststyrelsen skyldig att beakta de riksomfattande målen för områdesanvändningen, också när man värnar om kulturmiljöer. Forststyrelsen deltar i beredningsarbetet när naturobjekt föreslås för UNESCOs världsarvslista.