Forststyrelsens forskningssamarbete
Eftersom Forststyrelsen ansvarar för tredjedelen av Finlands areal, behöver vi information för skötsel av såväl ekonomiskogar som skyddsområden. Vår egen personal utnyttjar kunskap som de samlat ihop i Forststyrelsens datasystem.
Forststyrelsen är ändå inte ett forskningsinstitut så vi stödjer oss på samarbete med forskningsinstitut och universitet.
När det gäller naturskyddsforskningen och -uppföljningen framhävs behovet av långfristigt samarbete, något som i synnerhet statens budgetfinansierade forskningsinstitut kan erbjuda. Universitetens forskargrupper, som byts ut rätt snabbt, kan åter tillföra innovativitetet.
Dessutom är Forststyrelsen intresserad av utredningar om och iakttagelser av arter från sakkunniga amatörer.
Naturturismens ekologiska, sociala, kulturella och ekonomiska betydelse och hållbarhet samt utvecklande av metoder för bedömning av hållbarheten är även viktiga forskningsämnen för Forststyrelsen.
Samarbetet baserar sig på skriftliga avtal
Allt forsknings-, utrednings- och uppföljningssamarbete som Forststyrelsen bedriver baserar sig på skriftliga avtal.
Det finns fyra olika typer av avtal:
- ramavtal,
- projektavtal,
- beställningsforskningsavtal
- avtal om rätt att använda material.
Ett projekt- eller beställningsforskningsavtal eller ett avtal om rätt att använda material skall i regel ingås om varje undersökning eller utredning där man blir tvungen att överföra pengar, avtala om hur arbetet skall utföras och materialet framställlas, överlåta material åt andra m.m. Endast vissa etablerade uppföljningar kan göras med stöd av enbart ett ramavtal. I avtalet konstateras rätten till datainnehav, ägande- och upphovsrätten till det material som produceras, besittningsrätter och publiceringsprinciper.
På skyddsområden behövs alttid forskningstillstånd. Ett forskningsavtal ersätter inte forskningstillstånd.