Julkaistu 5.3.2018

Tunturialueiden naalinruokinta-automaateilla käyntiä tulee välttää

Naali on maamme uhanlaisimpia eläimiä. Lajin auttamiseksi Metsähallituksen Luontopalvelut on järjestänyt ruokinta-automaatteja syrjäisille pohjoisimmille tunturialueille. Metsähallituksessa toivotaan, ettei automaatteihin kajota.

Naalin ruokinta-automaatin huoltoa 2018. Kuva: Petteri Polojärvi / Metsähallitus.Naali on Suomessa äärimmäisen uhanalainen, ja viimeisin valmistettu naalipentue Suomessa on todettu yli kaksi vuosikymmentä sitten. Metsähallituksen Luontopalvelut on järjestänyt Pohjois-Lapin tunturialueille naalinruokinta-automaatteja auttamaan lajin selviytymistä ja leviämistä pohjoisessa. Ruokinta-automaateilla on myös riistakameroita, jotta saadaan tietoa käykö automaateilla naaleja.

Kummallisen näköiset muovitynnyrit tietysti kiinnostavat. Tieto automaattien sijainnista on levinnyt muun muassa internetin keskustelupalstoilla, ja automaateilla on niiden syrjäisestä sijainnista huolimatta käyty. Muun muassa riistakameroiden asentoja on muutettu, ja yksi kamera viety. Ruokinta-automaattien kansia on myös auottu ja jätetty kunnolla sulkematta. Silloin kosteus pääsee pilaamaan automaateissa olevan ruuan.
Ruokinta-automaatit ovat tärkeitä naalille, ja pelkkä automaatilla pitempään viipyminen voi häiritä aran naalin tuloa automaatille.

Ruokinta on osa kolmen valtion naalinsuojeluhanketta

Naalinruokinta on osa Ruotsin, Suomen ja Norjan yhteistä Naali Interreg -hanketta. Ruokinnan lisäksi maat tekevät yhteistyössä mm. naaliviestintää, kouluttavat vapaaehtoisia naali-inventoijia ja yhtenäistävät naalin suojelemiseksi tehtävää työtä eri maissa. Hanketta vetää Norrbottenin lääninhallitus.

Naalilla ei mene Suomessa hyvin

Naali oli sata vuotta sitten yleinen Enontekiön ja Utsjoen tunturialueilla ja myös osassa Inaria. Tämän jälkeen kanta pieneni nopeasti. Kannan romahdukseen liittyviä syitä ei varmuudella tiedetä. Tänä päivänä naalin paluun suurin uhka on ilmastonmuutos sekä kettu kilpailemalla samasta ravinnosta sekä tappamalla naaleja.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Tuomo Ollila, Metsähallitus, puh. 0400 241 448, sähköposti tuomo.ollila(at)metsa.fi

Kuvassa naalin ruokinta-automaatin huoltoa 2018. Kuva: Petteri Polojärvi / Metsähallitus.