Julkaistu 14.3.2019

Arktinen maatalouskonferenssi toi biotalouden toimijat ja tutkijat yhteen Lapissa

Arktinen maatalouskonferenssi 2019_Arktinen Keskus
Rovaniemellä Arktikumissa 13.–15. maaliskuuta 2019 järjestettävässä konferenssissa pohdittiin, miten pohjoisten alueiden elinvoimaisuutta voidaan lisätä muun muassa paikallisen pientuotannon ja luonnontuotealan keinoin. Konferenssin aiheet käsittelivät muun muassa ilmastomuutoksen vaikutuksia maatalouteen, pohjoisia alkuperäislajeja, biotaloutta, poronhoitoa, arktista ruokaa ja luonnontuotteita. Teemoissa paneuduttiin myös ruoan laatuun, ruokaturvaan, liiketoimintamahdollisuuksiin ja kestävyyteen.
Maatalouskonferenssissa tehdään näkyväksi, mitä kaikkea maatalous merkitsee eri puolilla arktista aluetta ja mitkä ovat sen haasteet ja mahdollisuudet. Konferenssi nostaa esiin uutta ajattelua ja paikallisia ratkaisuja.
– Viime vuosina lähiruoka, luonnontuotteet ja pientuotanto ovat olleet nouseva trendi. Näin myös meillä Suomessa, vaikka pienimuotoinen maatalous onkin vielä marginaalissa. Haluamme nostaa esiin erityisesti paikallisen pientuotannon, erikoistumisen ja luonnontuotealan mahdollisuuksia tutkimustiedon ja käytännön esimerkkien kautta, kertoo konferenssin vastuullinen johtaja Päivi Soppela Arktisesta Keskuksesta.
Konferenssin avauspuheenvuoron piti maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä. Pääpuhujina kuultiin muun muassa David Natcheria, joka kertoi, miten maatalousteknologiaa on sovellettu Kanadan pohjoisilla alueilla. Margret Geirsdottir Islannista kertoi, miten tutkimuslaitos voi tukea yritysten tuotekehitystä. Lena Maria Nilsson nosti esiin alkuperäiskansojen näkökulmaa ja esimerkkejä ruokaturvasta ja sen tulevaisuuden näkymistä Pohjois-Ruotsista.
Konferenssissa pääsi tutustumaan muun muassa Metsähallituksen luonnontuotteiden keruun mobiililupaan sekä maankäytön intressien yhteensovittamiseen valtion mailla Suomessa. Konferenssiretkellä tutustuttiin maatalouden pientuotannon lisäksi Metsähallituksen luontokeskus Naavaan ja maisemahakkukohteeseen.
Maatalouskonferenssi on yksi Arktisen neuvoston Suomen puheenjohtajuuskauden aikana järjestettävistä tapahtumista. Joka kolmas vuosi järjestettävän tutkimuskonferenssin taustaorganisaationa on sirkumpolaarinen maatalousyhdistys, jonka puheenjohtajuus on tällä hetkellä Suomessa. Paikallinen järjestäjä on Lapin yliopiston Arktinen keskus, joka järjestää konferenssin yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen, Metsähallituksen ja useiden paikallisten laitosten kanssa. Tapahtumaan osallistui noin 160 osallistujaa eri puolilta arktista aluetta.
Lisätietoja:
Tapahtuman verkkosivut: www.ulapland.fi/cac2019
#PolarAgri